PROTAGONISTA COL·LATERAL
Política 11/09/2021

L''astronauta' del PSC que ha acabat manant als aeroports

i
QUIM BERTOMEU
2 min
L’‘astronauta’ del PSC  que ha acabat manant 
 Als aeroports

Barcelona“Escolta, de número dos va un tio que és astronauta”. Aquesta és la conversa que van tenir dos càrrecs del PSC a l’assabentar-se, la tardor del 2012, que el partit acabava de fitxar l’exdirector de l’Agència Espacial Europea per ser el número dos de les llistes al Parlament. Desconegut llavors fins i tot de portes endins, es tractava de Maurici Lucena (Barcelona, 1975), que no era astronauta sinó economista, i que aquesta setmana ha sigut un dels protagonistes de la polèmica de l’aeroport com a president d’Aena.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Forjat de ben jove al despatx de l’exministre Carlos Solchaga i en diversos càrrecs al sector públic empresarial amb els governs Zapatero, quan va entrar al Parlament de seguida es va veure que no era un polític convencional. “Anava per lliure. Es posava en tots els jardins”, explica un diputat que el tractava. Tant podia ser afilat i contundent contra el Govern de CiU com escollir el llavors conseller Andreu Mas-Colell -de qui havia sigut alumne- perquè li presentés el seu llibre (En busca de la pócima mágica ). Una obra en la qual no estalviava crítiques a un exmandarí del PSOE com Miguel Sebastián.

I és que la seva divisa és no tenir pèls a la llengua, fins i tot per criticar contundentment la UGT per donar suport al dret a decidir i originar un bon daltabaix pels vincles entre el sindicat i el PSC. Ell mateix explicava que Jordi Pujol va intentar fitxar-lo un dia, però que li va respondre que ell era “d’esquerres”. L’estrella política se li apagaria d’hora, quan va caure de les llistes del Congrés, però aviat acabaria al Banc Sabadell. Més tard, a Aena. I el seu paper a la política catalana podria tenir nou capítol. Illa el vol de vicepresident si algun dia governa.

stats