La judicialització del Procés

L'Audiència de Barcelona jutjarà Alay el 26 de setembre pel referèndum de Nova Caledònia

La Fiscalia li demana tres anys de presó i disset d'inhabilitació

3 min
Josep Lluís Alay, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaMalgrat que la tramitació de l'amnistia està en marxa al Congrés dels Diputats i en algun moment hauria d'arxivar totes les causes relacionades amb el Procés, el poder judicial no s'atura. Aquest dimecres el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha informat que l'Audiència Provincial de Barcelona jutjarà la mà dreta de l'expresident Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, el 26 i 27 de setembre pel viatge a Nova Caledònia amb motiu del referèndum d'autodeterminació del 4 de novembre del 2018. Es tracta d'un nou ajornament -la data inicial era el 3 de maig del 2023 i ja s'havia retardat fins el 20 de febrer del 2024- perquè coincidia amb la data d'un altre judici contra la llibertat sexual amb una víctima amb discapacitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De què se l'acusa concretament en aquest cas? Se l'envia a judici per presumpta prevaricació i malversació de fons públics per les despeses d'un viatge, en representació de Puigdemont, i també pel pagament dels peatges per visitar els presos polítics a Lledoners el mateix any 2018. La Fiscalia li demana tres anys de presó i 17 d'inhabilitació. En total es tracta de 4.850 euros per la visita i les dietes a Nova Caledònia i de 15,20 euros d'autopista per l'anada i tornada a Sant Joan de Vilatorrada.

El ministeri públic argumenta que aquestes despeses eren de "caràcter personal" i no "es corresponien a les necessitats personals, polítiques i socials que a través de l’Oficina de l’expresident es cobreixen", mentre que la defensa considera, en canvi, que Alay va actuar "en funció del càrrec que ocupava i de manera lleial amb el que se li havia encomanat", a més de remarcar que el control d'aquestes despeses corresponia als càrrecs de la Generalitat, aliens a la causa. També apunta que les despeses compleixen els requisits que marca la llei catalana de l'any 2003 que regula les prerrogatives dels expresidents de la Generalitat. En aquest sentit, la defensa posava d'exemple els 2.079 euros que es va gastar l'expresident José Montilla en aparcament també l'any 2018.

El de Nova Caledònia és el primer judici que afrontarà el cap de l'Oficina de Puigdemont, però no l'única causa que l'afecta: també està inclòs a l'Audiència Nacional per terrorisme en la causa de Tsunami Democràtic i és un dels investigats en el cas de Volhov sobre la trama russa del Procés. Abans la justícia ja li havia arxivat un cas en què l'acusaven d'encobriment a Puigdemont quan va ser detingut amb ell a Alemanya l'any 2018. Alay, doncs, és un dels dirigents de l'entorn de l'expresident més perseguit judicialment pel Procés i ara mateix es troba ingressat a l'hospital recuperant-se d'una intervenció d'urgència per una hemorràgia cerebral causada per un aneurisma. Ho va anunciar Puigdemont a X, agraint la "reacció a temps i l'extraordinària feina" dels professionals sanitaris. També afegia que Alay es recupera favorablement però encara hi ha "incertesa" i es mantindrà de baixa una temporada.

Inclòs a l'amnistia?

El cas d'Alay és un dels que han planat sobre les discussions de Junts i el PSOE durant la tramitació de l'amnistia, ja que ara mateix els juntaires consideren que la norma no empara suficient els encausats –com Alay– que es troben investigats a Tsunami per terrorisme o a Volhov pel delicte d'alta traïció, exclòs explícitament de l'amnistia. En aquest sentit, ambdós partits negocien per trobar una fórmula que convenci els de Puigdemont, després que tombessin la proposició de llei la setmana passada al Congrés. Ara tenen 15 dies prorrogables a 30 perquè es torni a aprovar a la comissió de justícia de la cambra espanyola i passi al ple.

I el cas de Nova Caledònia entraria a l'amnistia? Ara mateix hi ha un article a la proposició de llei que encaixaria amb aquesta causa. L'articulat diu que també es veurien emparats en l'oblit judicial aquells actes "vinculats directament o indirectament amb el Procés" realitzats per aquells que hagin "prestat assistència, col·laboració, assessorament de qualsevol tipus, representació, protecció o seguretat als responsables" de promoure la independència de Catalunya. És a dir, Alay pel que fa a Puigdemont. Ara bé, serà la justícia la que determinarà, en cas que s'aprovi l'amnistia, si la mà dreta de l'expresident hi entra o no.

stats