Judicialització

L'Audiència de Barcelona envia Alay a judici per un viatge a Nova Caledònia

També l'acusen de malversar 15,20 euros pels peatges d'una visita a Lledoners

2 min
Alay, al centre, arribant a l’Audiència Nacional en una imatge d’arxiu.

L'Audiència de Barcelona ha rebutjat el recurs presentat per Josep Lluís Alay, responsable de l'oficina de l'expresident Carles Puigdemont, i l'envia a judici per presumpta prevaricació i malversació de fons públics amb motiu d'un viatge a Nova Caledònia el 4 de novembre del 2018 i el pagament de peatges per visitar els presos polítics a Lledoners. El tribunal argumenta que Alay va ser convidat a aquest viatge "a títol personal" perquè s'hi celebrava un referèndum i que no corresponia que la despesa l'assumís la Generalitat. En canvi, la defensa al·legava que el control dels fons estava a càrrec de tercers aliens al procediment i que Alay va actuar "en funció del càrrec que ocupava i de manera lleial amb el que se li havia encomanat". El mateix Alay ha denunciat a Twitter el que ha considerat que es tracta d'una persecució política. "Perseguit per motius polítics. Després de vint dies assetjant-me amb Rússia, ara em jutjaran per haver representat el president Puigdemont al referèndum de Nova Caledònia del 2018", ha denunciat.

Les despeses que comportaran que Alay segui per primer cop al banc dels acusats arran d'una querella de la Fiscalia són els 4.580 euros que va costar el viatge a Nova Caledònia i algunes dietes en aquest país i els 15,20 euros del peatge d’anada i tornada a Sant Joan de Vilatorrada, on hi ha el centre penitenciari de Lledoners. La Fiscalia va argumentar en el seu escrit que aquestes despeses no "es corresponien amb cap a les necessitats personals, polítiques i socials que a través de l’oficina de l’expresident es cobreixen". La defensa defensava que les despeses compleixen els requisits que marca la llei catalana del 2003, que regulen les prerrogatives dels expresidents de la Generalitat, i citava d'exemple els 2.079 euros del 2018 que es va gastar l'expresident José Montilla en aparcament. 

Aquesta serà la primera causa contra Alay que acaba en judici després que una primera fos arxivada i una altra segueixi investigant-se. En la primera, Alay va ser investigat per l’Audiència Nacional per encobriment a l'acompanyar Puigdemont quan va ser detingut a Alemanya, però finalment es va arxivar. El jutjat número 1 de Barcelona, en canvi, el continua investigant per la suposada trama russa en què el Govern buscava el suport del govern de Vladímir Putin al Procés. De fet, el New York Times va publicar fa només unes setmanes que en el marc de buscar suport internacional, després que la Unió Europea i els Estats Units tanquessin files amb Espanya, Alay va viatjar a Moscou el 2019 i es va reunir amb funcionaris russos, exoficials d'intel·ligència i un net d'un espia del KGB. L'objectiu, segons l'article, era assegurar l'ajuda de Rússia a Catalunya. Quan li van preguntar pel New York Times, Alay va confirmar els viatges, però els va emmarcar en el contacte normal amb persones a l'exterior i va titllar els seus vincles amb els serveis secrets d'una "història de fantasia creada per Madrid".

El TSJC insisteix en investigar el mòbil d'Alay
  • El judici a l'Audiència no és l'única mala notícia que ha rebut aquest dimarts Alay. El TSJC ha desestimat el recurs de la Fiscalia, que s'oposava a què investiguessin "prospectivament" el seu mòbil per buscar-li vincles amb Rússia, i ha refermat la decisió d'encarregar a la Guàrdia Civil el buidatge de l'aparell. "Les diligències d'investigació no són innecessàries, inútils ni impertinents a l'investigar-se en la causa delictes de malversació i tràfic d'influències, a més del possible finançament d'un partit polític", apunta la resolució judicial.
stats