Tribunals
Política 08/06/2023

L'Audiència Nacional arxiva la peça del 3% sobre presumpte blanqueig a Convergència

El jutge Pedraz no veu acreditat que excàrrecs del partit simulessin donacions per camuflar ingressos il·lícits

2 min
Germà Gordó és l’impulsor de Nova Convergència.

MadridEl jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz ha arxivat provisionalment una peça separada de la causa del 3%, relativa al presumpte blanqueig a Convergència. Estaven investigats una dotzena de persones, entre les quals els exconsellers Felip Puig, Irene Rigau, Pere Macías, Jordi Jané i Germà Gordó, a més d'altres ex alts càrrecs de la formació ja desapareguda. Les diligències es van obrir l'abril del 2020 arran de la sospita que aquestes persones havien simulat donacions al partit per camuflar ingressos provinents de fons il·lícits. Un informe de la Guàrdia Civil incorporat fa dos mesos a la causa no permet acreditar aquesta tesi i, per tant, el magistrat ha dictat una interlocutòria de sobreseïment.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No es pot afirmar que les donacions realitzades tinguessin per objectiu la introducció al tràfic econòmic de quantitats provinents d'un fet il·lícit precedent. No hi ha base per afirmar que l'origen dels fons provingués de la trama del cas Palau, atès que no hi ha cap diligència que ho acrediti. És més, tal com assenyala alguna de les defenses, les donacions efectuades al partit CDC serien transparents i es tracta d'informació que ja obrava des de feia anys a la comptabilitat de CDC aportada al Tribunal de Comptes, tal com es desprèn també de la documentació intervinguda en l'escorcoll practicat a la seu del partit l'octubre del 2015", sosté Pedraz.

Al llarg de la instrucció, els investigats van declarar que les donacions responien a "aportacions extraordinàries que CDC va sol·licitar en la seva condició de militants i, en particular, en atenció al càrrec públic o de responsabilitat institucional que ostentaven alguns d'ells", afirma el jutge a la interlocutòria. "Això obeiria al fet que el partit necessitava la seva ajuda arran dels problemes de tresoreria que els deien que passava CDC aquells anys", afegeix.

Més enllà del relat de la defensa que Pedraz dona per bo, l'extresorer Daniel Osàcar va declarar que sí que havia existit aquesta pràctica i en va assenyalar els responsables. En particular, Germà Gordó, que va ser gerent de la formació. A més, en una declaració de l'octubre del 2020 en seu judicial va dir que l'expresident Artur Mas n'era coneixedor. Tanmateix, el magistrat assenyala que tampoc serviria com a indici la coincidència en el temps entre les donacions dels investigats i els suposats ingressos als seus comptes.

A banda de Gordó, Jané, Macías, Rigau i Puig, els altres investigats en aquesta peça eren Xavier Crespo, Montserrat Candini, Carles Flamerich, Marc Guerrero, Víctor Vila, Jordi Moltó, Glòria Renom i Eduard Freixedes.

stats