Política 13/08/2021

L'empremta de les primeres lleis de cada Govern

Ciència, accessibilitat, successions o canvi climàtic en són algunes

Marga Margets
3 min
Imatge dels consellers en un consell executiu recent presidit per Pere Aragonès al Palau.

BarcelonaA finals del mes passat el Govern va donar llum verda a la primera llei de la legislatura, el projecte de llei de la ciència, l’objectiu del qual implica refermar Catalunya com a pol científic internacional i consolidar la ciència com un element estructural del país. Malgrat que la tramitació es va iniciar durant la legislatura anterior, es va veure aturada per la inhabilitació de l’expresident Quim Torra. Després d’aprovar-la en consell executiu, la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, va recordar que el text s’ha treballat durant més de dos anys “buscant el màxim consens”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Que la llei de la ciència hagi sigut la primera del govern de Pere Aragonès ha estat pura casualitat (era la més madura de les que ja estava treballant la Generalitat). De vegades, però, es tria a consciència quina ha de ser la llei inaugural d’un Govern, la que marqui el gran projecte de l’executiu. Quan Artur Mas va arribar a la plaça de Sant Jaume, per exemple, el primer projecte de llei aprovat –obviant pròrrogues pressupostàries– responia a una de les principals promeses electorals de CiU. L’abril del 2011, quatre mesos després de prendre possessió, es va posar fil a l’agulla a la reforma de l’impost de successions i donacions esmenant la pujada d’impostos del tripartit.

El més normal és que les lleis triguin un temps a arribar, a menys que provinguin de legislatures anteriors. Però hi ha excepcions. A finals del 2003, tot just en la primera reunió del govern que encapçalava Pasqual Maragall, que posava punt final a 23 anys de pujolisme, l’executiu va aprovar una reforma de la llei de la policia per fomentar la incorporació als Mossos d’Esquadra dels agents dels cossos de seguretat de l’Estat que treballaven a Catalunya. El segon tripartit, que partia amb el bagatge dels tres anys anteriors, tampoc va trigar gaire a començar a legislar: en la seva segona reunió, el consell executiu que presidia José Montilla va aprovar la llei de serveis socials i la creació del Consell de Relacions Laborals de Catalunya, que ja havien estat elaborades en la legislatura anterior.

Tornant a Artur Mas, la primera llei aprovada pel seu govern al començar el segon mandat va ser, el gener del 2013, la d’accessibilitat, amb la finalitat de garantir la igualtat d’oportunitats de les persones amb discapacitat. La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, va remarcar que Catalunya era “capdavantera a l’Estat” en la regulació i la implementació de mesures d’accessibilitat. Va ser la primera llei del govern, però la seva tramitació no va ser pas tan urgent des que va arribar al Parlament, que li va donar el vistiplau per unanimitat l’octubre del 2014. I és que sovint no hi ha correlació directa entre l’ordre d’arribada de les lleis i l’ordre final de sortida un cop aprovades per la cambra catalana.

Canvi climàtic i vitivinicultura

Ja amb Carles Puigdemont com a president de la Generalitat, el Govern va donar llum verda el gener del 2016 a una iniciativa que cada cop cobra més importància: el projecte de llei del canvi climàtic. L’aleshores conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va destacar l’aposta de l’executiu per l’ecologisme: “És tota una credencial d’allò que vol ser el Govern del president Puigdemont”. Amb l’abstenció del PPC i el suport de la resta de partits, la llei es va aprovar al Parlament un any i mig després, el 27 de juliol del 2017.

La primera del 2018, amb Quim Torra al capdavant de l’executiu, era d’aquelles que tocava actualitzar: la d’ordenació vitivinícola, que no es feia des del 2002. La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, va celebrar l’aprovació d’una norma “primordial” per al sector, que ha de “donar la seguretat jurídica tant a productors com a elaboradors”.

Casuals o buscades, les primeres lleis dels governs marquen el tret de sortida a la seva acció legislativa. I quina va ser la primera de la Generalitat restituïda? El juliol del 1980, el govern de Jordi Pujol va començar amb la creació de l’Institut Català del Sòl.

stats