L'independentisme supera el 50% dels vots

ERC, Junts i la CUP sumen 74 escons i el PDECat grata 75.000 vots, tot i quedar fora de l'hemicicle

1 min

Tot i l'elevada abstenció i el triomf del PSC, el bloc independentista revalida el seu lideratge i assoleix més del 50% dels vots. Ara, però, amb ERC al capdavant en comptes de Junts. Les dues forces que es disputaven la capdavantera de l'independentisme han girat les tornes, i els republicans han superat per 33.000 paperetes els resultats de la formació encapçalada per Laura Borràs. El partit liderat per Aragonès també ha obtingut 33 escons, un més.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb els 9 escons de la CUP, cinc més que els anteriors comicis, l'independentisme s'assegura 74 escons (el 2015 n'eren 72 i el 2017, 70), quan la majoria absoluta de l'hemicicle és de 68 escons. L'independentisme fins i tot supera el 50% de vots si s'hi sumen els vots de formacions com el PDECat, que queda fora de l'hemicicle però grata més de 75.000 vots que, si haguessin recaigut en Junts, haurien servit per convertir la formació de Puigdemont en segona força, molt per davant d'ERC.

Ara caldrà veure quines aliances es duen a terme després del desgast de l'última legislatura, però Laura Borràs des de Junts ja ha demanat aliança independentista i Oriol Junqueras ha parlat de consensos de tots els partits favorables a l'amnistia en base a una presidència de Pere Aragonès. El cap de llista d'ERC també ha emplaçat les forces independentistes, després d'haver celebrat haver "frenat" l'operació d'Estat que pretenia "expulsar" l'independentisme de les institucions amb els vots de l'extrema dreta.

stats