Política 03/03/2015

L’ANC debat si impulsa una candidatura civil per al 27-S

La direcció aprova avui les adaptacions al full de ruta, que ara discutiran les bases

Marc Colomer
3 min
L’ANC ha d’aprovar en l’assemblea general del 12 d’abril a Lleida l’adaptació del full de ruta que van avalar les bases en l’assemblea de Tarragona del 2014.

BarcelonaEls esdeveniments d’ençà del 9-N i el pacte Mas-Junqueras per al 27-S amb llistes separades han obligat l’ANC a reorientar el seu propi full de ruta, desbordat pels fets tant pel que fa a terminis com a la fórmula electoral. Serà la tercera adaptació del seu full de ruta des de la fundació, que haurà de ratificar l’assemblea general del 12 d’abril d’enguany. Ara, però, coincideix amb la negociació del full de ruta unitari de partits i entitats independentistes en la mesa política en què també s’integra l’ANC a més d’Òmnium. En l’objectiu de recuperar el lideratge social del procés d’independència també condicionant un full de ruta unitari tan ambiciós com sigui possible, l’ANC tornarà a posar damunt la taula la seva pròpia via, adaptada, sense perjudici de les negociacions amb els partits i entitats implicades en el procés d’independència. El debat del nou rumb, però, ha fet aflorar de nou les diferències estratègiques dins l’entitat al voltant del paper que ha de tenir de cara al 27-S. I amenaça tempesta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons diverses fonts de l’ANC consultades per l’ARA, la proposta de text que ha de debatre avui el secretariat nacional de l’entitat -liderat pel coordinador d’incidència política, Pere Pugès- deixa oberta la porta a impulsar des de l’ANC una candidatura al marge de partits de cara al 27-S en cas de constatar la impossibilitat de la “unitat d’acció” de les forces del sí. Impulsar, perquè els estatuts deixen molt clar que “no es presentarà a cap mena d’eleccions”. L’ANC, doncs, crearia un nou actor polític o forçaria algun dels actuals a dissoldre-s’hi.

Però la “unitat d’acció” no l’interpreta en els mateixos termes tothom en el si del secretariat: llista unitària CiU-ERC liderada per Artur Mas?, full de ruta unitari per l’endemà?, programa comú el 27-S? Són elements de discrepància que auguren una reunió del secretariat tensa, en què els sectors contraris a entrar de ple en l’arena política pensen plantar batalla per evitar el que consideren que podria arribar a ser un torpede en la línia de flotació de l’ANC com a entitat transversal i aglutinadora de totes les sensibilitats de l’independentisme civil.

A la teulada dels partits

El cert és que de la mateixa manera que la trencadissa política després de la suspensió de la consulta original del 9-N i fins a l’acord Mas-Junqueras es va traslladar també a l’entitat, la possibilitat que l’ANC optés per una llista a les eleccions tornaria a situar la pilota en la teulada dels partits, especialment CDC i ERC. Perquè una cosa és la confrontació d’estratègies lògiques de la dinàmica partidista i una altra és la confrontació amb una iniciativa que es voldria no partidista.

Sigui com sigui, la proposta que aprovi avui el secretariat nacional de l’ANC és la que després hauran de debatre i, arribat el cas, esmenar les bases de l’organització independentista. Entre dijous 5 de març i el 22 de març, les assemblees territorials i exteriors hauran de convocar assemblees generals per tal de debatre i votar les esmenes tant a la ponència del full de ruta com a la ponència marc. També podran fer esmenes els membres de ple dret de l’entitat a títol individual. Després del debat de les bases, l’entitat sotmetrà a consideració de l’assemblea general del 12 d’abril a Lleida el full de ruta definitiu amb les esmenes transaccionades o, directament, rebutjades.

El debat es produeix en un dels moments més delicats de l’Assemblea, just quan prepara el relleu estatutari de la cúpula, inclosa la presidenta de l’entitat, Carme Forcadell. Enmig del cicle electoral més transcendent en termes nacionals, i més enllà del debat purament estratègic, l’ANC té damunt la taula el repte de trobar la fórmula d’equilibri per substituir l’hiperlideratge i la figura de consens que ha acabat forjant una Forcadell crescuda a la velocitat que esclatava el clam social independentista.

stats