11 DE SETEMBRE
Política 12/08/2016

L’ANC i Òmnium criden a una Diada contra els atacs de l’Estat

Les entitats volen escenificar que la independència està “a punt”

Gerard Pruna
3 min
L’ANC i Òmnium criden a una Diada contra els atacs de l’Estat

BarcelonaA un mes per l’Onze de Setembre, l’ANC i Òmnium Cultural van fer ahir una crida a la mobilització apel·lant a la necessitat de mostrar que el país “batega unit” i té esperit d’equip per culminar el procés sobiranista i resistir “els atacs de l’Estat”. Les entitats sobiranistes volen fer de les últimes actuacions del govern espanyol contra l’independentisme un reclam per intentar mobilitzar un any més milers de catalans per la Diada. La vicepresidenta d’Òmnium, Marina Llansana, en va donar ahir una mostra animant que “tots els demòcrates” surtin al carrer d’aquí un mes com a gest per demostrar que, malgrat els últims moviments de l’Estat per aturar-lo, el procés continua ben viu i compta amb suport popular.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des dels Camps Elisis de Lleida -on les entitats sobiranistes van presentar els detalls de la Diada d’aquest any- Llansana va brandar el cas Fernández Díaz, les suspensions del Tribunal Constitucional (TC) i la intenció del govern espanyol d’inhabilitar la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, com als millors arguments per sortir al carrer aquest setembre, en la que serà la cinquena Diada seguida de reivindicació a favor de la independència. Amb la qüestió de confiança a Carles Puigdemont dibuixant l’escenari polític més incert dels últims anys, per ara hi ha 50.000 inscrits, una xifra que els organitzadors aspiren a elevar fins als 100.000 en els pròxims dies per poder anar omplint tots els trams de les cinc seus-Barcelona, Tarragona, Lleida, Berga i Salt- que acolliran la manifestació de la Diada.

Com cada any, per donar color a l’acte l’ANC i Òmnium han proposat als inscrits equipar-se amb una samarreta commemorativa. La novetat d’aquesta edició serà que les samarretes -blanques, amb un cercle groc al pit que conté la lletra R de República i sota el qual hi haurà el lema “A punt”- aniran acompanyades d’un retolador per personalitzar-les. La idea dels organitzadors és que cadascú escrigui el seu nom a l’esquena, a sobre del dorsal 11 amb què es vol reivindicar tant la data de la Diada com l’“esperit d’equip” que ha de servir per culminar el procés. “La samarreta d’enguany és la d’un equip, la d’un onze guanyador. Per marcar el gol de les nostres vides”, va resumir el coordinador de la comissió de mobilització de l’ANC, Oriol Codina.

Un ‘batec’ simultani

Més enllà de la samarreta, les dues entitats sobiranistes van explicar també els detalls de com anirà la concentració. Així, si l’any passat la manifestació de la Meridiana de Barcelona va posar l’èmfasi “en el camí”, aquest any -la primera edició amb una majoria independentista al Parlament- el focus serà que “el final” del procés és a tocar i que Catalunya està “a punt” de veure néixer la República Catalana. Un naixement que es representarà amb un “batec” simultani -que consistirà a aixecar i abaixar unes cartolines de color groc que es repartiran el mateix 11 de setembre- a les cinc seus de la Diada a partir de les 17.14 hores.

Serà en aquesta hora simbòlica quan repicaran les campanes a Lleida. A partir d’aquí sonarà una cançó instrumental que donarà pas als primers batecs a Lleida, que seran seguits pels de Berga, Salt, Tarragona i Barcelona. Finalment un coet anunciarà que ha arribat el moment del batec simultani, d’una imatge d’unitat que és la principal reivindicació de la societat civil de cara al tram final del procés.

stats