Política 31/01/2018

Els manifestants entren al Parc de la Ciutadella

Centenars de persones aconsegueixen obrir una de les portes del recinte i es planten davant del Parlament

Mireia Esteve / Marc Toro
4 min

BarcelonaComença a ser habitual que els Mossos d’Esquadra blindin el Parc de la Ciutadella quan hi ha ple al Parlament. Ha passat en les últimes quatre ocasions i ahir el dispositiu va tornar a controlar-ne els accessos per impedir que hi accedís qualsevol persona sense acreditació. Per primera vegada, però, els centenars de manifestants que s’havien concentrat a fora del recinte van trencar el cordó policial. Eren gairebé un quart de cinc de la tarda quan es van sentir crits de victòria al final del passeig de Lluís Companys: havien aconseguit obrir la porta principal del parc i, acte seguit, una columna de gent començava a inundar en massa els camins que arriben fins al Parlament. “Si no hi ha investidura, entrarem al Parlament”. Aquest va ser el primer avís d’algunes de les persones que es van passar hores davant la porta de la cambra.

Centenars de persones obren la porta de la Ciutadella i es planten davant el Parlament

Malgrat la suspensió del ple d’investidura, ahir al migdia els Comitès de Defensa de la República i l’Assemblea Nacional Catalana van decidir mantenir les seves respectives concentracions, convocades per seguir el ple a tocar del Parc de la Ciutadella. L’objectiu era mostrar el rebuig a la suspensió de la sessió, però també demanar “unitat” a totes les forces polítiques independentistes, com va expressar el vicepresident de l’ANC, Agustí Alcoberro, al passeig de Lluís Companys. Després de la seva intervenció, l’entitat va donar per acabada la concentració -que havia començat a la plaça Sant Jaume- i va convidar els manifestants a unir-se als CDR del passeig Picasso. Precisament, poc després va començar el pols amb els Mossos, quan diversos manifestants van aconseguir obrir una de les portes del parc, van superar el cordó policial i van accedir al recinte fins a col·locar-se davant les portes del Parlament. “Anem, anem al Parlament”, cantaven alguns dels que ja eren a dins de la Ciutadella, mentre que altres havien decidit mantenir-se’n al marge i s’havien quedat fora de les reixes que envolten el parc. L’entrada dels manifestants i les càrregues dels Mossos van deixar un balanç de tres persones ateses, dos detinguts i 24 agents ferits lleus, segons dades del SEM.

Centenars de persones obren la porta de la Ciutadella i es planten davant el Parlament

Davant del Parlament, centenars de persones es mostraven disposades a passar-hi la tarda i, segons van decidir en una primera votació a mà alçada, també la nit. Tot plegat, sota l’atenta mirada dels Mossos d’Esquadra i d’un helicòpter policial que va sobrevolar les immediacions de la cambra catalana durant tota la tarda. Una tarda de calma tensa, que no va ser aliena a alguns petits enfrontaments quan els manifestants van apartar les tanques que la policia havia instal·lat com a barrera. Va ser llavors quan es va produir un dels episodis de tensió entre manifestants i policia, que no va anar a més un cop van topar amb el doble cordó dels Mossos d’Esquadra. “No busquem cap enfrontament, no ens interessa ni a nosaltres ni a vosaltres”, li deia un manifestant a un dels agents. Pocs minuts després, l’ANC feia un tuit on reiterava que havia donat per desconvocada la seva manifestació, un cop suspès el ple: “Ens n’anem a casa”, afirmava. Els CDR i altres organitzacions com Arran, en canvi, van optar per esperonar a la mobilització i demanar a la ciutadania que no es mogués de davant les portes de la cambra catalana.

Xiulets a ERC

Al llarg de tota la tarda diversos diputats independentistes van entrar i sortir del Palau del Parlament, però només els quatre diputats de la CUP es van acostar als manifestants -alguns diputats, com Carles Riera, van parlar amb els que s’hi volien quedar a dormir-. Els anticapitalistes fins i tot van penjar una estelada en una de les reixes del pati del Parlament -que van despenjar els Mossos-. Els cupaires i els diputats de Junts per Catalunya van ser els més aplaudits pels manifestants. La CUP els va contestar amb punys alçats i més aplaudiments, i diputats de la candidatura de Puigdemont com Elsa Artadi ho van fer aixecant el braç per saludar-los. Sergi Sabrià i Alba Vergés, d’ERC, van ser els que es van endur una rebuda menys càlida i fins i tot algun xiulet. “Ni un pas enrere” o “Hem votat i no s’ha respectat”, van etzibar-los els concentrats. Però els que es van endur la xiulada més sonora van ser els diputats de Ciutadans, del PP i de Catalunya en Comú.

A mesura que es feia fosc, alguns dels manifestants van abandonar el Parc de la Ciutadella, malgrat que els assistents havien acordat quedar-s’hi a dormir. Els Mossos d’Esquadra van obrir els accessos que envolten el parc. Hores abans la policia havia demanat a través de Twitter a la ciutadania que no entrés al recinte i un mosso va explicar a l’ARA que la seva intenció era “protegir el Parlament” però no desallotjar els manifestants.

Cap a les vuit del vespre el Parlament havia quedat pràcticament buit. Amb bufandes grogues i carotes de Puigdemont, els pocs manifestants que hi quedaven van portar matalassos i tendes per passar-hi la nit. L’objectiu? Mobilització permanent fins que hi hagi investidura. “O investidura o ocupació”, advertien mentre queia la nit. Passades les deu, però, finalment van decidir abandonar el parc. A canvi, un pacte amb els Mossos per no identificar-los.

stats