Política 30/01/2012

L'Audiència Nacional rebutja jutjar el setge dels 'indignats' al Parlament perquè la cambra catalana no és un organisme estatal

El cas haurà de tornar als jutjats de Barcelona

Efe
2 min

MadridL'Audiència Nacional ha ordenat al jutge d'aquest tribunal Eloy Velasco que s'inhibeixi a favor dels jutjats de Barcelona en la investigació del setge dels 'indignats' al Parlament el 15 de juny, en què diversos diputats catalans van ser agredits.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons han informat fonts jurídiques, el ple de la Sala Penal d'aquest tribunal ha acceptat per majoria la qüestió de competència plantejada pels 20 imputats, ja que entenen que el Parlament català no pot ser considerat com un organisme de l'Estat espanyol.

Per tant, han explicat les mateixes fonts, no té cabuda en l'article 65 de la llei orgànica del poder judicial (LOPJ) que fixa les competències de l'Audiència Nacional, contràriament al que argumentava Velasco en imputar els vint indignats.

Els magistrats també han tingut en compte el fet que els parlamentaris catalans són aforats davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, per la qual cosa entenen que no seria lògic instruir una causa per un delicte contra el Parlament a l'Audiència Nacional.

La decisió del ple, que es va adoptar en una reunió el divendres passat, té el vot particular de la magistrada Àngels Barreiro, que va defensar la competència de l'Audiència Nacional per investigar aquests fets. No se'n saben més detalls perquè encara no s'ha fet públic el text de la decisió de la majoria ni el del vot particular.

Velasco estimava que els fets podrien ser constitutius d'un delicte contra els alts organismes de la nació [espanyola] "en ser una actuació contra el Parlament de Catalunya, una "institució de l'Estat que s'ha d'entendre entre les protegides com a alt organisme de la nació", en una "interpretació sistemàtica" de la llei orgànica del poder judicial i del Codi Penal.

Després de prendre declaració el 6 i 11 d'octubre als imputats –el delicte esmentat està castigat amb penes d'entre tres i cinc anys de presó–, el jutge els va deixar en llibertat amb l'obligació de comparèixer cada quinze dies al jutjat i de facilitar la direcció de seu domicili habitual i un telèfon de contacte.

Per interrogar els diputats com a perjudicats, el magistrat i la fiscal Teresa Sandoval, que també defensa la competència de l'Audiència Nacional en el cas, es van desplaçar a Barcelona el passat 14 de desembre, on diversos diputats els van relatar que es van sentir intimidats i coaccionats com a representants del Parlament. Ara, tot plegat ha de transferir-se al jutjat de Barcelona que s'hagi de fer càrrec del cas.

stats