Política 30/12/2014

"Ara caldrà prendre decisions no exemptes de risc": el discurs de Cap d'Any de Mas, en 10 frases

Artur Mas ha afirmat que "assumirà personalment" les decisions que "cregui més adequades" i n'anuncia de noves per a "les properes setmanes"

Ara
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, durant el discurs / ARA

BarcelonaEn el tradicional discurs de Cap d'Any, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha desgranat el que considera com els tres canvis fonamentals del 2014: la reactivació de l'economia, l'aprovació de la llei de transparència i mesures contra la corrupció i el 9-N. Aquestes són les principals frases del seu discurs:

1. "Si el 9-N no vaig dubtar a assumir personalment les decisions que creia més adequades, també ho faré en els propers passos que ens pertoca fer com a país. És la meva responsabilitat com a president: no defugir les decisions, per difícils que puguin ser. Mentre tingui la confiança que m'heu atorgat amb els vostres vots, així ho faré".

2. "En les properes setmanes caldrà prendre noves decisions complicades i no exemptes de risc. El camí fins al 9-N estava ple d'obstacles, molts d'externs i alguns d'interns. Tots es varen poder superar".

3. "El 9-N ha estat una mostra que la unitat ens dóna força com a país. N'hauríem de prendre bona nota, la unitat suma, ens fa més forts i ens permet avançar de manera més sòlida. La unitat permet fer entendre millor el que volem, com a país i com a societat, i ens dóna moral de victòria".

4. "La unitat és el que més tem l'Estat. L'Estat ens vol dividits, cadascú pel seu compte. Sap que així som més dèbils i més vulnerables. N'hauríem de ser ben conscients, prendre'n bona nota i actuar en conseqüència".

5. "Per primer cop en tres segles, el 9-N els catalans que ho varen voler varen poder votar a favor del futur polític del país, fins i tot de la llibertat política de Catalunya. Mai havíem arribat tant lluny. Mai".

6. "[El 9-N va ser] un exercici de democràcia que en ple segle XXI hauria de ser normalitat en lloc d'excepció, hauria de convidar al diàleg i a la negociació en lloc de querelles judicials. Malament quan un Estat decideix querellar-se per la via penal contra aquelles i aquells que faciliten la participació i donen la veu i el vot a la ciutadania. Vol dir que alguna cosa falla".

7. "Malgrat la prohibició i tota la maquinària institucional de l'Estat en contra, molts milers de catalans, tants com gairebé dos milions tres-centes cinquanta mil persones, van fer un exercici d'autoafirmació, de respecte, de democràcia i de lliure opinió en llibertat".

8. "Per primer cop des de l'inici de la crisi, cada trimestre de l'any hi ha hagut creixement econòmic, cada mes de l'any l'atur ha baixat en relació al mateix mes de l'any anterior i s'ha creat ocupació i feina de manera sostinguda. Són canvis en la bona direcció".

9. "Les desigualtats socials no s'han reduït. Encara que hi ha més feina, no n'hi ha per a tothom que vol treballar. I mentre això sigui així, no podem donar la crisi per superada".

10. "La llei de transparència i altres mesures en aquesta línia han situat la Generalitat com a capdavantera de la regeneració democràtica que la societat reclama i exigeix. Ara hi ha una consciència més extensa i una exigència més gran per eradicar les males pràctiques".

stats