EL PROJECTE DELS SOCIALISTES
Política 27/05/2013

Un sector de l'executiva del PSC demana llibertat de vot a la consulta

Del Rio i Mohedano adverteixen que no tota la direcció votaria contra l'estat propi

Sara González
3 min
SOCIALISME LLIBERTARI A l'executiva del PSC no tothom votaria contra l'estat propi. Ho alerten dos dirigents, que defensen la llibertat de vot en una hipotètica consulta.

BarcelonaNo tots els membres de l'executiva del PSC votarien en contra d'un estat propi català, tal com defensa el nucli dur del partit. És per aquest motiu que dos dels dirigents que en formen part, Jordi del Rio i Fabián Mohedano, membres del corrent crític intern Avancem, reivindiquen avui en un article a les pàgines de Debat de l'ARA que ni el país ni tampoc el PSC han de tenir "amos" que predeterminin les decisions. A hores d'ara, Del Rio es decanta per votar no en una eventual consulta i Mohedano es decanta pel sí, però tot i això asseguren que el que ha d'unir el PSC està per sobre del sentit de la papereta en una consulta i que la fórmula que més respon als valors del socialisme seria la llibertat de vot. No són els únics que pensen així, ja que prop d'un terç de l'executiva avalaria aquesta petició.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Si no hi hagués el debat nacional i només tinguéssim la crisi econòmica, el PSC tindria el mateix problema, perquè té un problema de cultura política", explica Mohedano, que afegeix que mentre que hi ha qui es creu l'"amo d'un país", també hi ha dirigents al PSC que van guanyar el congrés de Sitges del 1994 -desbancant els obiolistes- que "es pensen que el partit és seu". Mohedano argumenta que el seu sí a l'estat propi respon a motius "racionals" i no nacionalistes. De fet, creu que cal "desnacionalitzar" l'aposta per la independència que abanderen CiU i ERC i deslligar-la dels factors emotius i de l'exhibició de l'estelada.

Decisions lliures de dogmes

"Considero que Catalunya, amb la mida que té i amb la seva realitat lingüística, social, econòmica i empresarial, pot ser més ben administrada", afirma Mohedano. Això sí, no a qualsevol preu: "Si em diuen que haig de viure en un país ple de mútues prefereixo quedar-me a l'estat espanyol". I és que el dirigent socialista no parteix d'un "sí absolut" ni de "cap dogma". A més, assegura que no deixa de ser federalista, ja que un estat català es podria seguir regint sota aquest model. No és el primer de l'executiva que anuncia que potser votaria a favor de l'estat propi: l'alcalde de Flix, Marc Mur, ja ho va dir a finals de l'any passat.

El seu company de partit Jordi del Rio, en canvi, en aquests moments es decantaria pel no perquè "el lideratge de la independència l'està portant i manipulant l'hegemonia nacionalista conservadora de CiU". Tot i això, Del Rio recorda que les llibertats "són inherents i formen part de l'essència del PSC" i per això la fórmula que millor representaria el partit en aquesta qüestió seria "la llibertat de vot". El dirigent d'Avancem adverteix que els socialistes catalans pateixen un "dèficit de comunicació" i que el dret a decidir s'ha de defensar perquè "forma part de la cultura política inherent al socialisme llibertari" i no només perquè ho vulgui la majoria de ciutadans. En tot cas, Del Rio recorda que el que uneix els socialistes "és superior al sentit del vot" i que el PSC ha de seguir aspirant a la unitat de l'esquerra per ser una autèntica alternativa.

Els dos dirigents obren el meló just en un moment en què el partit encara no ha decidit si formarà part del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, tot i que Pere Navarro ja ha donat a entendre que estan més a prop de no ser-hi. El primer secretari sí que ha deixat clar que el seu partit combatrà l'independentisme i que la seva proposta de reforma constitucional en sentit federal ha de servir, precisament, per frenar-lo. Directriu i llibertat, aquest és el dilema.

stats