Política 19/03/2018

Liz Castro rectifica i diu que "no és dia de parlar d'impugnacions" per l'exclusió de Baños de les eleccions de l'ANC

Elisenda Paluzie, l'aspirant més votada, diu que "el més important" és acabar amb la "divisió"

Ara / Acn
3 min
L'excandidata a presidir l'ANC Liz Castro, en una imatge d'arxiu

BarcelonaL'excandidata a presidir l'ANC Liz Castro ha demanat la impugnació i la repetició de les eleccions a l'entitat, celebrades aquest dissabte, arran de l'exclusió de les llistes d'Antonio Baños i altres candidats. "S'han de repetir perquè tothom pugui fer campanya i la gent pugui votar en consciència i a qui vulgui", ha afirmat en declaracions a RAC1 la candidata més votada als comicis de fa dos anys. Uns minuts més tard Castro ha fet una piulada a Twitter en la qual ha matisat que les declaracions radiofòniques es van produir divendres i que ara creu que "no és el dia de parlar d'impugnacions".

Castro ha acusat la junta electoral de l'ANC de "perjudicar" volgudament alguns candidats com Baños. "Això va d'una junta electoral que inventa regles perquè no li agrada en Baños. No volia que li passés el mateix que a mi. Una persona que hauria arreplegat molts vots, que després es manipulés perquè no guanyés la presidència", ha reflexionat en veu alta Castro, que es mostra partidària de convocar una assemblea general de socis per forçar unes noves eleccions a l'entitat.

"S'haurien d'impugnar les eleccions perquè hi ha molta gent que no ha pogut ni assistir a aquests col·loquis: algunes candidatures estaven impugnades i no van poder assistir a tots els col·loquis a què podrien haver assistit. Hi havia gent que tenia avantatge", ha insistit, i ha tornat a criticar el correu que va enviar un dels fundadors de l'assemblea, Pere Pugès, que recomanava als socis indecisos qui s'havia de votar.

Liz Castro creu que s'ha perjudicat la democràcia directa i demana un canvi als estatuts de l'ANC. "Que hi hagi gent que pensi que té dret d'anar fent llistes de candidats ho trobo aberrant. És exactament el que no s'hauria de fer", ha sentenciat l'escriptora, editora i traductora d'origen nord-americà.

"Ho fan, en part, perquè volen controlar els resultats però el problema és també perquè aquestes mateixes persones van crear uns estatuts en què no es pot fer campanya obertament i la gent no sabem a qui votar", ha continuat Castro, que proposa simplificar els òrgans de direcció de l'ANC perquè passin dels 77 membres actuals a una junta d'11-12 persones que representin el territori –i que hagin sigut escollides pels vots directes de les assemblees territorials- i que qualsevol candidat (conegut o no) pugui fer campanya la setmana prèvia.

Baños, sobre la seva exclusió: "Em va sorprendre i desencisar"

Baños no s'ha volgut "posicionar explícitament" sobre la necessitat d'impugnar les eleccions a l'Assemblea. "Desconec tot el panorama per opinar-ne", ha dit també en declaracions a RAC1. Molt menys contundent que Castro, Baños, que va ser apartat de les eleccions per haver participat en una tertúlia en aquesta mateixa emissora, no ha volgut afirmar si la seva exclusió era una estratègia contra ell: "No t'ho sabria dir", ha dit, i ha admès –això sí– que el va "sorprendre" i "desencisar".

L'exdiputat de la CUP ha valorat positivament que hi hagi hagut un "sotrac" a l'ANC. "Si serveix per refer-la, refundar-la, obrir finestres, repensar-la i engrescar-la, estupend", ha argumentat, i ha afegit: "És molt bo que a l'ANC hi hagi una renovació i un sotrac per refer-la, i empenta, perquè el carrer sí que pot tirar i espavilar els polítics. Al revés no sol passar".

Paluzie: "El més important és acabar amb la divisió"

La guanyadora de les eleccions de, Elisenda Paluzie, ha discrepat de Castro: "Les normes de l'ANC ja les coneixíem; la junta electoral ha actuat correctament". En declaracions a Catalunya Ràdio, ha admès que potser la "normativa és injusta" però també ha deixat clar que "el més important" en aquests moments és que s'acabi la "divisió" a l'organització. "Hem de parlar tots plegats, els que hem sortit [...] i veure si entre tots podem trobar una proposta de direcció que superi la divisió i reforci la unitat i fortalesa de l'ANC", ha dit.

La professora titular d’economia de la Universitat de Barcelona, que va aconseguir gairebé 2.000 vots més que el segon candidat amb més suports, el cofundador del Cercle Català de Negocis (CCN) Joan Canadell, ha insistit que ella no es va presentar al secretariat postulant-se per a la presidència de l'entitat. Algunes veus, però, la veuen com una figura de consens que pot cosir les diferències entre els dos bàndols que han polaritzat la campanya electoral.

stats