Política 22/08/2014

El Govern troba "sòlids arguments jurídics" per convocar el 9-N i crida Rajoy a no posar-hi "traves"

Francesc Homs destaca que el Consell de Garanties Estatutàries avala la constitucionalitat de la consulta i argumenta que "l'ordenament jurídic espanyol permet l'exercici de la democràcia"

Roger Mateos
1 min

BarcelonaEl conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha afirmat aquest divendres que "hi ha sòlids arguments jurídics per, un cop la llei de consultes sigui aprovada, poder procedir a la convocatòria de la consulta", del 9 de novembre, a partir del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries que avala la llei de consultes i també a partir de la sentència del Tribunal constitucional (TC) en què s'anul·lava la declaració de sobirania però s'obria una porta al dret a decidir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Homs ha demanat al govern espanyol que "no posi traves a l'exercici de la democràcia que permet l'ordenament jurídic espanyol". Sobre el fet que el dictamen s'hagi aprovat malgrat el vot particular de quatre dels nou membres del Consell de Garanties Estatutàries, ha destacat que "el que preval" és l'opinió de la majoria.

De la lectura del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries, segons Homs, pot concloure's que "la Constitució fa prevaldre el principi democràtic", perquè "hi tenen cabuda concepcions que pretenguin modificar el fonament mateix de l'ordre constitucional". "El dictamen posa de manifest de manera molt contundent que la llei de consultes és plenament constitucional i s'adequa a l'Estatut", ha insistit Homs, segons el qual la doctrina jurídica que aporta aquest dictamen "serà de gran utilitat a l'hora d'exercir la competència en consultes populars reconeguda a l'article 122 de l'Estatut". La possibilitat de consultar, considera el conseller, és diferent dels efectes jurídics del resultat de la consulta.

stats