LA NOVA LEGISLATURA
Política 19/01/2016

L’oposició vol posar a prova la resistència del pacte JxSí-CUP

El PSC provarà de mesurar si el nou Govern té més sensibilitat social i ja prepara una bateria de mesures per apuntalar l’estat del benestar i els drets de ciutadania

Sara González / Gerard Pruna
2 min
L’oposició vol posar a prova la resistència del pacte JxSí-CUP

BarcelonaAmb l’acord in extremis de Junts pel Sí (JxSí) i la CUP, l’oposició va veure com començava una legislatura que ja havien donat per morta. Passada una setmana, els grups ja preparen les primeres iniciatives, la gran majoria de les quals persegueixen un objectiu comú: evidenciar la fragilitat que entenen que té el pacte. Una estratègia que començarà a visibilitzar-se en les pròximes setmanes al Parlament, i que arribarà tant des de la dreta com des de l’esquerra. Així, el PSC provarà de mesurar si el nou Govern té més sensibilitat social i ja prepara una bateria de mesures per apuntalar l’estat del benestar i els drets de ciutadania, que, segons la portaveu, Eva Granados, han quedat malmesos després de cinc anys de retallades, especialment els que fan referència a la salut. El PSC considera que el pla de xoc pactat entre JxSí i la CUP és insuficient i recorda que justament CiU no va complir els acords fets amb ERC. Per la seva banda, els 11 diputats de Catalunya Sí que es Pot buscaran, malgrat el seu limitat marge de maniobra, erigir-se en l’esquerra “fiscalitzadora del Govern” ara que consideren que la CUP no tindrà “capacitat per fer oposició”. Per això, centraran la primera part de la legislatura -compten que sigui de quatre anys i no de 18 mesos- a intentar que siguin les polítiques socials les que centrin el debat. Volen evidenciar que el Parlament “és capaç de solucionar problemes reals de la gent”, en paraules de Joan Coscubiela.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un “camp de mines”

Ciutadans i PP també s’afegeixen a aquesta estratègia. El partit d’Inés Arrimadas ja ha avisat que impulsarà una comissió d’estudi sobre la corrupció -intentant fer evident a la CUP que ha pactat amb un partit investigat per presumpte finançament irregular-, i fonts de la formació preveuen que la legislatura sigui “un camp de mines” per a JxSí i l’esquerra anticapitalista, ja que preveuen que en cada ple hi hagi alguna moció que posi a prova l’estabilitat de l’acord. I els populars volen provar de desgastar CDC presentant propostes que abans havien defensat els convergents i que ara podrien allunyar-la dels seus socis d’ERC, com l’escola concertada i l’impost de successions.

stats