EL NOU FINANÇAMENT
Política29/06/2012

La majoria pel concert assetja PSC i PP

La majoria social que les enquestes -també la del CEO- detecten a favor del concert es va traslladant també a les previsions sobre el pròxim hemicicle. Un consens sense el PSC i el PP no quedaria tan coix.

Ferran Casas / Pere Martí

BARCELONA.L'últim CEO ha constatat que la majoria social pel pacte fiscal en la línia del concert va a més. L'enquesta que es va fer pública dimecres mostra que gairebé el 77% dels ciutadans estan totalment a favor o més aviat a favor (54,5% i 22% respectivament) que Catalunya recapti i gestioni tots els seus impostos. I la projecció d'escons dóna més força als partits que defensen aquesta opció, en detriment del bloc PSC-PP que es configura per a aquest assumpte i que ho posa en qüestió.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat tot, els uns i els altres s'han hagut de moure i afirmen que ara esperen que ho faci CiU. El socialista Pere Navarro, que ha passat de defensar la vigència de l'actual model a plantejar-ne una revisió traient tot el suc a l'Estatut, defensa que Mas ha de triar entre ells i ERC. I Alícia Sánchez-Camacho, sense anar ni de bon tros tan lluny, assegura que presentarà una proposta pròpia i consensuada amb el govern de l'Estat.

Cargando
No hay anuncios

Els pròxims dies seran claus (el 12 de juliol hi ha la segona cimera del pacte fiscal, i el 25, ple del Parlament per aprovar la proposta catalana), i el diàleg PSC-CiU segueix sense donar fruits. Les enquestes no fan més que reafirmar el bloc del concert i posar pressió al PSC i al PP, que malgrat els seus peròs han vist com el pacte fiscal se situa com l'assumpte central de la legislatura.

Un teòric candidat a president que encara és un desconegut pels seus propis electors

Cargando
No hay anuncios

Pere Navarro encara no ha confirmat si es presentarà a les primàries que el PSC celebrarà per escollir el seu candidat a la presidència de la Generalitat. Quan se li pregunta es mostra molt prudent, no confirma res i fuig d'estudi. Sap que no serà l'únic i que qui s'acabi presentant no ho tindrà fàcil en un partit que, com va admetre ahir a l'ACN, sovint sembla "una polifonia mal afinada". El terrassenc fa sis mesos que és primer secretari i continua sent un desconegut pels seus electors, segons evidenciava el CEO. Només un 42,7% dels votants socialistes coneixen Navarro, el seu teòric candidat. En canvi, a Joaquim Nadal el coneixen un 70%, tot i que l'actual president del grup parlamentari no té cap intenció de presentar-se a les primàries, a diferència de l'alcalde de Lleida, Àngel Ros. La valoració de Navarro tampoc arriba a l'aprovat: 4,77%.

La direcció relativitza les xifres, i recorda que només fa sis mesos que és primer secretari i que cal esperar a finals d'any per fer una valoració definitiva. L'argument és que no ser diputat i no poder fer de cap de l'oposició en dificulta la consolidació. De tota manera, les xifres preocupen, perquè van aparellades a la incapacitat del PSC de remuntar electoralment. En l'enquesta del CEO el PSC no només no rendibilitza el desgast de CiU sinó que encara baixa un punt, i avui trauria menys diputats que a les eleccions del 28 de novembre del 2010. El futur és incert.

Cargando
No hay anuncios

La bona sort del PP s'ha evaporat ràpid. No hi ha eficàcia contra la crisi

Alícia Sánchez-Camacho no se'n surt. Les seves solucions i les de Mariano Rajoy no arriben i tot plegat comença a passar-li factura a les enquestes. Proporcionalment el PP és el partit que més suports perd al CEO i si al febrer un 4,7% dels catalans pensaven que podrien donar respostes a la crisi ara ja només ho creuen un 2%. I tot malgrat que Sánchez-Camacho ocupa un paper central i ha garantit l'estabilitat de l'executiu d'Artur Mas facilitant l'aprovació dels pressupostos i les lleis òmnibus. El PP observa amb una preocupació relativa el desgast i considera que, a mitjà termini, els resultats arribaran un cop s'assenti la tasca de Mariano Rajoy. Per ara, les mesures que ha pres el president espanyol no han satisfet els mercats i han abocat les institucions europees a un rescat del sistema financer espanyol. Les reformes han tingut contestació i, a més, no han transmès confiança. El PP s'ha vist també obligat a incomplir alguns aspectes dels seu programa electoral quant a retallades i impostos directes o indirectes. I el votant del PP català és el que vota en clau més espanyola. La bona o mala salut electoral de Sánchez-Camacho depèn de la de Rajoy. La presidenta dels conservadors s'havia presentat com una interlocutora capaç de resoldre assumptes pendents entre Catalunya i l'Estat, com ara les infraestructures, però tampoc ha reeixit en aquest objectiu. La crisi va catapultar el PP i la crisi el castiga.