Com votar per correu a les eleccions catalanes del 12-M

Fins al 2 de maig es pot sol·licitar el vot i es pot entregar fins al 8 de maig

Joan Abel Yuste
2 min
Arribada vots per correus

BarcelonaLa convocatòria electoral del 12 de maig fa que moltes persones pensin a votar per correu per evitar anar als col·legis el diumenge de la votació. Als darrers comicis celebrats a Catalunya, les eleccions generals del juliol passat, el vot per correu va ser l’opció de 251.324 catalans, un 4,4% del cens electoral. A les últimes eleccions al Parlament, el 2021 i amb restriccions per la pandèmia, es van rebre 284.706 sol·licituds, una xifra rècord. T’expliquem com exercir el dret de vot per correu i com funciona tot el procés pas a pas.

1.

Demana a qualsevol oficina de Correus l'imprès de sol·licitud

Cal presentar l’original del DNI, el passaport o el carnet de conduir

Des del 19 de març, els ciutadans que optin per votar per correu als comicis poden demanar a qualsevol sucursal de Correus l’imprès de sol·licitud per certificar que exerciran aquesta modalitat de vot. Per fer la sol·licitud en persona, cal presentar a l’oficina l’original del DNI, el passaport o el carnet de conduir. Només en cas de malaltia o incapacitat, acreditades mitjançant un certificat mèdic oficial, una tercera persona pot demanar la sol·licitud. Fer-ho telemàticament també és una opció, des de la pàgina web de Correus, però cal disposar de signatura electrònica. El termini per demanar el vot per correu es tanca deu dies abans de les eleccions, el 2 de maig.

2.

Indica on vols rebre la documentació electoral

Cal emplenar les teves dades a l'imprès de sol·licitud

A l’imprès de sol·licitud per poder exercir el dret de vot per correu es demana que s'indiqui l’adreça postal on es vol rebre tota la documentació electoral. Es pot indicar el domicili habitual, però també el lloc de treball o qualsevol altra adreça.

3.

Què rebràs a casa i quan?

Cal recollir el sobre certificat en persona, a casa o a Correus

Quan hagis omplert la sol·licitud a Correus rebràs, on hagis indicat, un sobre certificat que hauràs de recollir en persona. Si en aquell moment no hi ets, hauràs d'anar a l'oficina de Correus a recollir-lo. Inclourà tota la informació electoral, és a dir: el certificat d'inscripció al cens, totes les paperetes amb les candidatures que es presenten als comicis de la teva demarcació i els sobres on dipositar el vot. Segons la llei, l'Oficina del Cens Electoral remetrà aquesta informació a tot estirar el 5 de maig.

4.

Remet el sobre amb la papereta corresponent a una oficina de Correus

El termini s'acaba el 8 de maig

Un cop confirmades les candidatures i rebuda tota la informació, per votar hauràs de dur el sobre amb la papereta a una oficina de Correus. Cal ensenyar el DNI quan es dipositi el vot i, en cas que deleguis aquest pas a una altra persona, haurà de tenir una autorització firmada amb una fotocòpia del teu document d'identitat. Els vots que es deixin a les bústies de Correus, és a dir, sense que es pugui verificar la identitat de qui els diposita, no seran vàlids. Per fer-ho hi ha temps del 22 d’abril al 8 de maig, quatre dies abans que se celebrin els comicis. Si has fet la sol·licitud, però no has remès el sobre a Correus dins el termini o no has rebut la documentació, no podràs votar presencialment.

5.

Com arriba el teu vot a l’urna?

Els funcionaris de Correus traslladaran les paperetes durant la jornada electoral

Correus conservarà fins al dia de la votació tota la correspondència i la traslladarà a les meses electorals corresponents com a màxim a les vuit del vespre, quan tanquen les urnes. Quan s'acabi la votació presencial, els vots per correu rebuts a la mesa electoral s'introduiran a l'urna corresponent. A partir d'aquí, començarà l'escrutini.

stats