Cas Borràs

Malestar a Junts per la negativa de Borràs a fer un pas al costat

Turull dona suport a la presidenta del partit mentre dirigents de pes i consellers l'insten a apartar-se

3 min
Imatge de la reunió de la direcció de Junts aquest dimarts

BarcelonaDe portes enfora Junts per Catalunya està donant suport “sense fissures” a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, pel cas de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) –en paraules del comunicat del partit després de l’obertura de judici oral–, però de portes endins tot és molt diferent. El debat que va mantenir la cúpula dimarts a la nit n’és el paradigma: mentre els seus dirigents més afins la van defensar a capa i espasa davant la decisió d’Esquerra, la CUP i el PSC de suspendre-la aquest dijous en aplicació del reglament del Parlament –que preveu apartar de manera temporal els diputats a qui s’obri judici oral per delictes de corrupció–, altres membres de la direcció van suggerir-li que fes un pas al costat, com va avançar l'agència Efe i confirmen diverses fonts a l’ARA. Entre ells, però, no hi havia el secretari general, Jordi Turull, que va fer costat a la presidenta del partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Entre els que es van manifestar en aquesta línia hi va haver membres del Govern i també del grup parlamentari, però no tots es van expressar amb la mateixa contundència. Diverses fonts consultades assenyalen que dues de les intervencions més explícites van ser les de la consellera Gemma Geis i l’actual president del Port de Barcelona i exconseller Damià Calvet, que li van demanar que s’aparti i se centri en la seva defensa amb el suport de la formació política. Van manifestar que amb la suspensió que es preveu aquest dijous i la situació inèdita en què quedarà el Parlament no la beneficia ni a ella, ni al partit ni tampoc a la mateixa cambra. També el conseller Jaume Giró va expressar preocupació per com quedaria la presidència de la cambra un cop es produeixi la suspensió, ja que s’entraria en una situació d’interinatge institucional, i altres dirigents van expressar la incomoditat de votar en contra del que preveu el reglament. També van mostrar-se contraris a l'estratègia de Borràs la consellera Lourdes Ciuró –que és membre nata de la direcció com a part del Govern–, així com el portaveu, Josep Rius, o el diputat David Saldoni. Al seu torn, el president del grup parlamentari, Albert Batet, va remarcar que en la seva tradició política sempre ha passat per davant l’interès col·lectiu que el personal. 

Ara bé, l’altra meitat de la direcció, propera a la presidenta del Parlament, pensa el contrari. En la línia del que aquest dimecres ha expressat Borràs a Twitter –“Els que em vulguin morta, m’hauran de matar i embrutar-se les mans”–, defensen que és millor que la presidenta del partit resisteixi al seu lloc i que siguin les altres formacions, i en particular Esquerra, les que assumeixin el cost de suspendre-la i també de la situació en què quedi al Parlament. A banda de Francesc de Dalmases i Aurora Madaula –de l'entorn més estret–, han explicitat aquest posicionament públicament Salvador Vergés, Aleix Sarri o Joan Canadell, tot i que aquest darrer s'ha pronunciat a favor de quedar-se al Govern.

¿I què va defensar el secretari general de Junts, Jordi Turull, en aquest context? Segons diverses fonts consultades, no va fer costat als que reclamaven que Borràs s'apartés –malgrat que formen part dels dirigents de la seva òrbita dins la direcció– i li va expressar el suport en el que ella decideixi. Només va voler deixar clar, això sí, que la continuïtat de Junts al Govern no ha d'estar en joc pel cas Borràs.

Convocatòria oficial a la concentració

En una reunió del grup parlamentari dimarts a matí també hi va haver diputats que van expressar crítiques per les maneres de fer de Borràs i el seu entorn –la presidenta de la cambra no hi era perquè presidia la mesa–, també en al·lusió al cas de Francesc de Dalmases. Aquest dijous els diputats de Junts estan convocats a una reunió a les 11 hores, abans que la mesa es reuneixi a les 12 per abordar la situació de la presidenta del Parlament. Paral·lelament, el partit també ha convocat oficialment una concentració de suport al Parc de la Ciutadella per rebutjar la suspensió de la presidenta de Junts: serà clau comprovar quins parlamentaris hi són.

stats