Anàlisi

La manca de voluntat de Sánchez fa encallar la negociació

La taula de diàleg només s'ha reunit una vegada en el primer any d'Aragonès com a president

2 min
Pere Aragonès i Pedro Sánchez al Palau de la Generalitat

Madrid“La Generalitat anirà a la taula de negociació per resoldre d’una vegada el conflicte polític amb l’Estat”, va proclamar Pere Aragonès en el seu discurs d’investidura. Un any després, la taula de diàleg que ERC va pactar amb el PSOE a canvi de la seva abstenció en la investidura de Pedro Sánchez només s’ha reunit una vegada, el 15 de setembre del 2021, i va ser per donar el tret de sortida a un procés de negociació que fins ara no ha donat cap fruit concret. A més a més, en aquella primera reunió per la part catalana només hi van anar membres d’ERC, ja que Junts va decidir apartar-s'hi al no poder enviar-hi persones de fora de l’executiu, com pretenia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Com hem vist, l'objectiu de la taula és molt ambiciós perquè les posicions de partida estan molt allunyades. La part catalana hi va amb l'objectiu d'obtenir l'amnistia i un referèndum d'autodeterminació, coses que el PSOE descarta d'entrada. L'únic punt de trobada és el compromís que qualsevol acord haurà de ser validat per les urnes (cosa que es preveu en el cas d'un Estatut, per exemple). Tot i això, la idea era crear almenys una dinàmica de negociació, amb una metodologia pactada que anés oferint fruits puntuals, per exemple en l'àmbit de la desjudicialització del conflicte. Durant aquest temps han passat coses en aquesta línia, com ara el canvi de criteri del Tribunal de Comptes amb els avals de la Generalitat als encausats pel cas Exteriors, per en general la maquinària judicial continua el seu camí. A més, Pedro Sánchez, per un motiu o un altre -ara les eleccions a Castella i Lleó, ara la guerra a Ucraïna-, mai ha trobat l'ocasió per tornar a reunir la taula. I ara el PSOE i ERC estan en el seu pitjor moment a causa del cas Pegasus.

Entre dos focs

El president Aragonès està, doncs, entre dos focs. D’una banda té uns socis de govern que estan desitjant que la via del diàleg fracassi. De l’altra té un PSOE amb les enquestes cada cop més en contra i amb menys incentius per reactivar la via del diàleg amb Catalunya. El resultat és que l'objectiu expressat en el discurs d'investidura del president català està molt lluny de fer-se realitat. La taula està ara encallada, sense passar d'un estadi molt inicial i pendent d’una reunió entre Sánchez i Aragonès amb motiu del cas Pegasus que per ara tampoc té data.

stats