EXTERIORS
Política 27/07/2015

Mar Ortega demana el relleu com a delegada de la Generalitat a Berlín

S’estarà a la capital alemanya fins passades les eleccions del 27-S

i
Ferran Casas
2 min
Mar Ortega demana el relleu com a delegada de la Generalitat a Berlín

BarcelonaRelleu a la Delegació de la Generalitat a Berlín, una de les més estratègiques políticament de l’executiu català. Segons ha pogut saber l’ARA de fonts governamentals, l’actual representant de la Generalitat, Mar Ortega, ha demanat al secretari d’Exteriors del Govern, Roger Albinyana, ser rellevada. S’estarà a la capital alemanya fins passades les eleccions del 27-S i després es canviarà la persona que lidera la representació política, cultural i econòmica del Govern davant l’estat més influent i ric de la UE.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ortega, que va ser nomenada el 2012 en substitució de Martí Estruch -el primer delegat de la Generalitat amb rang polític en aquell país-, va ser promoguda al càrrec per Unió Democràtica, que aleshores controlava l’àrea d’Exteriors de la Generalitat amb Senén Florensa al capdavant. La delegada, nascuda el 1980 i llicenciada en dret, plega “a petició pròpia i per encarar altres objectius professionals”. Ha acordat amb Albinyana fer efectiva la seva sortida després de les plebiscitàries del setembre.

El Govern encara no ha decidit el nom del futur delegat. L’executiu ha intentat diversos acostaments amb el govern d’Angela Merkel a través de reunions amb alguns alts càrrecs del seu executiu o amb think tanks que l’assessoren. Unió -i d’aquí l’interès de Josep Antoni Duran i Lleida al seu dia per situar algú afí a Berlín- té, a través del Partit Popular Europeu, relacions amb la CDU, el partit de la cancellera.

La recent creació de la delegació a Àustria, al capdavant de la qual s’ha situat Adam Casals, ja tenia la intenció d’incidir més en Alemanya i els països que li són afins culturalment i políticament. Arran d’aquesta creació , la d’Alemanya havia assumit també competències representatives davant Polònia i les tres Repúbliques bàltiques. Els seus governs van mostrar, coincidint amb l’organització de la Via Catalana del 2013 -inspirada en la Via Bàltica-, simpaties amb el procés, fet que va provocar que el govern espanyol tingués una reacció irada.

El govern alemany, però, com a aliat polític de Mariano Rajoy, considera l’estabilitat d’Espanya clau per evitar un contagi grec als països del sud del continent. Merkel ha donat en diverses ocasions suport a Rajoy i a la “integritat territorial de tots els estats de la UE”, encara que és partidària del model federal. El nou delegat haurà de trucar a moltes portes.

stats