Eleccions municipals
Política 31/01/2023

Maragall arrenca la precampanya carregant contra "el pèndol" Trias-Colau

El candidat d'ERC qualifica l'exalcalde i l'alcaldessa de "fórmules ja superades"

2 min
El candidat d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, i el president, Pere Aragonès, aquest dimarts.

BarcelonaLa irrupció de Xavier Trias en la cursa per Barcelona ha alterat els plans d'Esquerra, que veu amb cert temor que la precampanya electoral es polaritzi entre el candidat de Junts i l'alcaldessa Colau. Aquest dimarts el candidat republicà, Ernest Maragall, ha fet el seu primer gran acte de precampanya i ha demostrat que buscarà des del principi intentar desfer aquest duel que el perjudica. La fórmula? Carregar contra els dos posant-los al mateix sac: "¿O Trias o Colau? Barcelona és massa important per reduir-la a un debat de fórmules ja superades". Per si no havia quedat clar, hi ha insistit una mica després: "El llegat de Trias va ser Colau, el de Colau una Barcelona enfadada. La via Maragall aturarà el pèndol".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per arrencar solemnement, l'exconseller ha utilitzat tot els ressorts possibles del partit: l'ha presentat el president Aragonès i ha assegut a la primera fila de l'Auditori Axa un bon nombre de consellers i diputats i també la plana major de la direcció, amb Oriol Junqueras al capdavant. En definitiva, ha avisat que, malgrat que per ara les enquestes no li somriguin, ell també compta amb una artilleria que no tenia fa quatre anys: aquest cop ERC lidera la Generalitat i governa en solitari. ¿Serà un factor que li jugarà a favor? Per ara està convençut que sí. Com a mínim Aragonès ha escenificat avui que serà el seu primer soldat per evitar la polarització Trias-Colau, "els que busquen intentar dividir la Barcelona dels uns i dels altres".

De fet, Aragonès vol agafar un dels seus hits com a president i portar-lo a l'Ajuntament. Si des del Palau de la Generalitat defensa la "Catalunya sencera", la que pensa en tothom i intenta que ningú es quedi enrere, ha dit que Maragall serà l'alcalde de la "Barcelona sencera". Tant és així que ha revelat que el "copyright" de la idea d'aquesta Catalunya plena és del mateix Maragall, que ho va formular primer en la ja llunyana campanya de les eleccions catalanes del 14 de febrer del 2021.

I aquí arriba el segon eix de la precampanya d'Esquerra per liderar l'Ajuntament de Barcelona. Mirar de convèncer la gent que, si la Generalitat i l'Ajuntament remen juntes des de cada banda de la plaça Sant Jaume i onegen la mateixa bandera, la d'ERC, tot anirà a millor. "Hi ha un immens camí en comú que ens espera i ens obliga", ha proclamat Maragall.

"Millor que fa quatre anys"

Com que hi haurà molta precampanya i campanya per fer propostes, Maragall aquest dimarts ha presentat grans eixos –per exemple, "recuperar el centre [de Barcelona], preservar l'Eixample i transformar el nord"– i ha baixat poc al detall. Però no ha evitat un dels temes espinosos als quals sovint s'haurà d'enfrontar, la seva edat: 80 anys acabats de fer. No s'hi ha entretingut massa: "Em sento millor que fa quatre anys". La batalla per Barcelona, i per desfer el duel Trias-Colau, tot just acaba de començar.

stats