Política 13/06/2019

Maragall acusa Colau de ser "deshonesta" i haver-lo intentat enganyar per acabar aconseguint el "tron"

Lamenta l'aliança amb Valls tot i que manté l'oferta als comuns fins dissabte

Aleix Moldes
3 min
Maragall qüestiona el decret de Calvet sobre les VTC

BarcelonaInvestir Ernest Maragall alcalde de Barcelona en un govern compartit amb els comuns. Segons Ernest Maragall això seria "respectar la voluntat dels ciutadans". Però probablement dissabte l'escenari al consistori barceloní acabi sent el de l'elecció d'Ada Colau com a alcaldessa en un govern amb el PSC i amb els vots de Manuel Valls i dos regidors més del seu grup. Maragall ha acusat aquest dijous Colau d'haver actuat de manera "deshonesta" durant les tres últimes setmanes fins que ha acabat reconeixent que preferia un pacte amb els socialistes. "Han caigut les caretes: l'únic que li interessava era l'alcaldia, el tron, i no la ciutat".

"Em sento decebut de l'actitud que he rebut aquestes setmanes per part dels comuns", ha afegit tot seguit en una roda de premsa a la seu nacional d'Esquerra. Maragall també ha qüestionat la pregunta "presumptament democràtica" que BComú ha formulat a les seves bases per acabar de decidir quina serà l'opció que defensaran en el ple de dissabte. "El fet que Manuel Valls no surti en el redactat és significatiu i amaga un cert artifici retòric per orientar la resposta", ha opinat. A més, ha recordat que cap pacte amb el PSC arribaria a la majoria absoluta sense Valls: "Tot es redueix a la dependència explícita al senyor Valls".

Malgrat que consideri que Colau i els comuns han actuat de manera "deshonesta" i fins i tot hagi dit que han oblidat la "B" de BComú –la que fa referència a Barcelona–, l'alcaldable republicà ha explicat que mantindrà fins dissabte l'oferta que els va fer arribar ara fa una setmana: Colau de número dos de Maragall en un executiu repartit al 50%. Per això esperarà a saber el resultat de la consulta a les bases.

"L'única pregunta real és si volen l'alcaldia amb el senyor Valls o no", ha insistit. El tripartit a què aquest dijous ha renunciat formalment Colau era només part de la seva "tàctica" per arribar a l'alcaldia. "Si les bases dels comuns triessin l'opció amb Esquerra, seria una lliçó de responsabilitat i compromís real per a la ciutat i un missatge positiu per tornar a seure i començar l'autèntic diàleg que no s'ha pogut fer fins ara", ha conclòs.

Tot i la porta perquè Maragall sigui alcalde encara no s'ha tancat del tot, els republicans assumeixen que hauran de ser a l'oposició, almenys en l'inici. El cap de llista d'ERC ha criticat els "cops baixos" que han rebut des del 26-M i ha afirmat que serà difícil incorporar-se a un executiu compartit amb Colau després de dissabte, per "l'exclusió" que han patit fins ara. En tot cas, ERC "governarà des de l'oposició" gràcies als seus 10 regidors i al fet que el govern BComú-PSC no tindrà majoria absoluta i haurà de mirar o bé a l'esquerra o bé a Ciutadans.

Investidura de Sánchez en qüestió

L'abstenció d'ERC podria acabar sent decisiva per la investidura de Pedro Sánchez al Congrés de Diputats –si el PSOE no aconsegueix el suport del PNB i dels regionalistes càntabres i canaris–. En aparença, les negociacions són completament diferents a les de Barcelona, però aquest dimecres, primer el portaveu dels republicans a Madrid, Gabriel Rufián, i després l'alcaldable de Barcelona, Ernest Maragall, han recordat que poden anar més lligades del que sembla.

"Són decisions que s'estan prenent alhora, en el mateix període. I tot està connectat", ha assenyalat Maragall, que ha desvinculat la decisió al veto com a president del Senat del primer secretari del PSC, Miquel Iceta. "Allò ja és aigua passada", ha destacat sense especificar si també és aigua passada per als socialistes.

stats