Política 13/06/2019

Colau obre una consulta a les bases defensant la via PSC-Valls

Els comuns demanen als inscrits que triïn entre aquesta opció o pactar amb ERC

Maria Ortega
4 min
Els comuns obren una consulta a les bases sobre els pactes postelectorals / EFE

BarcelonaAda Colau i el conjunt de la direcció de Barcelona en Comú ja han pres partit. I aquest cop ho han fet de manera clara: volen un pacte de govern amb el PSC que faci Colau alcaldessa i que necessitarà de tres vots de la formació que encapçala l'ex primer ministre francès Manuel Valls i que integra Cs. La decisió final, però, es deixa en mans de les bases: els comuns han obert avui una consulta telemàtica per plantejar dues opcions. La primera i avalada per la direcció: que Colau revalidi el càrrec d'alcaldessa a través d'un acord de govern amb el PSC. I la segona: un govern amb ERC en el qual l'alcaldia l'ostentaria el republicà Ernest Maragall.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les opcions no fan cap referència, però, al suport imprescindible de la formació de Valls. I Colau ja ha deixat clar avui en roda de premsa que ella s'inclina per la primera possibilitat, ser investida com a alcaldessa i deixar ERC a l'oposició. Sense desistir, això sí, de l'opció de poder teixir, si en algun moment és possible, el famós tripartit d'esquerres, al qual ara renuncien. Segons Colau, la decisió s'ha pres tenint en compte el paper "clau" de l'alcaldia. "Per a nosaltres l'elecció no és entre el PSC i ERC, és l'alcaldia", ha exposat la candidata.

Colau ha defensat així l'acord amb el PSC com a "solució més positiva". Posant ja l'escut davant de les crítiques, la candidata ha negat que facin política per "la cadira" o "per ostentar privilegis" i ha assegurat que en quatre anys han constatat "la importància de l'alcaldia" per marcar les prioritats del govern i de la ciutat. I que tenint la possibilitat de retenir-la, no hi renunciaran. Colau ha reconegut, però, que, tot i que no consti així en el text de la pregunta que es fa a la militància, el suport del PSC és insuficients per a l'alcaldia i que els tres vots que falten els ha ofert Manuel Valls."És una qüestió que no ens agrada i que ens ha fet dubtar molt", ha dit. "No és una decisió fàcil, però hem decidit no renunciar a governar", ha assegurat Colau, que ha dit que els vots són "regalats" i que no modificaran cap de les posicions dels comuns.

"Seguirem demanant la llibertat dels presos polítics i denunciant la judicialització de la política", ha dit, després de remarcar que no s'havien "pogut imaginar mai" que Valls els oferiria aquest suports. L'escenari és enverinat però els comuns ja han decidit i, a l'espera de rebre demà l'aval de les bases, asseguren que no hi ha fissures a l'interior del grup municipal i que tots tenen clar que escullen el millor camí, el que els garanteix l'alcaldia. Salven el seu gran bastió, l'Ajunatment de Barcelona, i el rol central de Colau.

"Les nostres posicions no es mouran ni un mil·límetre", ha defensat l'alcaldesa en funcions, que ha dit que decisions com la de tornar a penjar el llaç groc a la façana de l'Ajuntament es prendran, de nou, a la junta de portaveus. El pacte de govern que resulti de la consulta –en la qual tenen dret a vot 10.000 inscrits, que es farà de manera telemàtica i que es tancarà demà a les cinc de la tarda– es concretarà després de la investidura. Colau ha remarcat que amb el PSC encara no s'ha parlat de repartiment de funcions i que el detall de les àrees s'abordarà després del ple de constitució, tot i que els socialistes havien demanat concrecions abans del ple. Quan això es detalli, els comuns tornaran a formular una consulta a la militància com la que ja es va fer quan es va segellar i trencar el pacte de govern del mandat passat.

Pel que fa a possibles discrepàncies en qüestions com la nacional amb els socialistes, ha dit que els uns i els altres mantindran posicions diferents: "La defensa dels drets fonamentals forma part del nostre ADN". En el pacte de govern que PSC i comuns van firmar el mandat passat ja hi havia una clàusula que estipulava que es posicionarien diferent en qüestions com el debat nacional. Tot i així, l'aprovació del 155 va suposar el trencament de l'aliança. Però ara els comuns confien en el canvi de context i es presenten com l'oportunitat de portar els socialistes cap al terreny de la defrensa dels drets. Colau ha negat rotundament que els vots de Valls condicionin la seva política o que ells s'incloguin ara en un cordó sanitari contra l'independentisme. "Només parlem d'investidura", ha remarcat.

Mantenir l'alcaldia "al preu que sigui"

El que queda per resoldre és quina capacitat d'assolir acords tindrà el possible govern de comuns i socialistes. Colau ha assegurat que s'esforçarà "moltíssim" per aconseguir una relació amb ERC "millor" de la que van tenir en el mandat passat i ha acusat els republicans de "boquejar" projectes que ells mateixos portaven al programa, com l'enllaç dels tramvies. Els republicans no han trigat a reaccionar després de l'anunci dels comuns. El portaveu de l'equip negociador, Jordi Coronas, ha acusat Colau de voler retenir l'alcaldia "al preu que sigui" i ha dit que la pregunta que realment haurien de traslladar a les bases és: "Valls sí o Valls no". Segons els republicans, la decisió dels comuns fa que la política de la ciutat quedi condicionada, els quatre pròxims anys, als "capricis" de l'ex ministre francès. "No es donen vots a canvi de res", ha recelat.

Colau ha assegurat que durant les negociacions amb el PSC els comuns no han plantejat altres àmbits de discussió, com la Diputació de Barcelona o l'Àrea Metropolitana, però no ha negat que altres formacions ho hagin fet. "Nosaltres no ho hem incentivat, ni hi hem participat", ha assegurat.

També està per veure com acaba votant Barcelona pel Canvi-Cs. Colau necessita, com a mínim, els vots dels tres regidors independents, i Cs manté que la seva opció és fer alcalde el socialista Jaume Collboni i no la candidata dels comuns.

stats