Política 29/05/2019

Maragall assumeix que ERC governarà en solitari si no hi ha acord a tres amb BComú i JxCat

Avui es reuneix amb Colau i Artadi per oferir-los un pacte d'investidura

Aleix Moldes
2 min
Maragall oferirà demà un pacte d'investidura a Colau i a Artadi

BarcelonaO investidura a tres amb els comuns i JxCat o govern en solitari. Les opcions per a ERC es redueixen, ara per ara, a aquestes dues possibilitats. L'alcaldable republicà, Ernest Maragall, començarà avui la ronda de contactes amb els seus dos socis potencials reunint-se primer amb Artadi (JxCat) i després amb Ada Colau (BComú). A totes dues els oferirà un pacte d'investidura que només preveu tirar endavant si s'hi sumen les dues formacions alhora. "Si aquesta opció no és possible serà molt difícil que anem cap a un altre escenari que no sigui governar en solitari", ha respost aquest dimarts en roda de premsa, després de reunir-se amb els regidors republicans escollits diumenge passat a les urnes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Maragall no preveu, de moment, governar només amb Colau o fer-ho només amb JxCat. "En les negociacions hem d'estar oberts a l'aparició de matisos, i estarem obligats a considerar-los. Però en cap cas a fer dos acords separats –ha insistit en referència a la investidura–. No podem descartar un govern en solitari si aquest procés d'esforç col·lectiu és demostra inviable", ha subratllat.

És, de fet, el mateix que Maragall va estar explicant durant la campanya, que va començar amb apel·lacions a un govern a tres i va acabar reduint a un executiu en solitari pel veto mutu entre comuns i JxCat.

Maragall oferirà demà un pacte d'investidura a Colau i a Artadi

Els contactes tot just comencen aquest dimecres, i tant ERC com els comuns estan marcant la base de les negociacions. Mentre Colau insisteix en reclamar als republicans que incloguin el PSC i encara no ha descartat rotundament un hipotètic suport de Valls per fer-la alcaldessa a ella, Maragall continua parlant de JxCat o de governar Barcelona únicament amb els 10 regidors d'Esquerra.

L'alcaldable d'ERC va trucar dilluns a Colau i també a Artadi per citar-les per dimecres. Els oferirà un pacte d'investidura que inclourà temàtica "progressista" (habitatge, seguretat, medi ambient, turisme i lluita contra les desigualtats) i un segon bloc de compromís "amb la llibertat dels presos polítics, el retorn dels exiliats i l'exigència d'un referèndum d'autodeterminació".

Maragall continuarà amb la ronda de contactes –que no anirà més enllà de BComú i JxCat– divendres amb una trobada a la presó de Soto del Real amb el cap de llista de JxCat a Barcelona, Joaquim Forn.

stats