MEMÒRIA HISTÒRICA
Política 02/10/2013

El PP critica que el Memorial Democràtic no equipari les víctimes franquistes i les republicanes

María José García Cuevas defensa que la Transició no va comportar cap "canvi de legalitat" i Jaume Bosch (ICV) l'acusa de fer "apologia del franquisme"

Roger Tugas
2 min
Maria Jose Garcia Cuevas, en una imatge d'arxiu / ACN

BarcelonaLa diputada del PP María José García Cuevas ha realitzat aquest dimecres la intervenció més polèmica de la comissió d'afers institucionals del Parlament, en un debat entorn de diverses resolucions sobre el funcionament i la potenciació del Memorial Democràtic. La popular s'ha posicionat en contra de la institució pel seu "poc rigor històric", ja que la llei que la va crear afirma que la democràcia es va construir en l'antifranquisme, mentre que ella ha defensat que "va ser el mateix règim el que es va dissoldre permetent que es produís a Espanya pacíficament i sense canvi de la legalitat un canvi de règim, de la dictadura a la monarquia parlamentària". Per certificar-ho, ha citat Torcuato Fernández Miranda, que va ser secretari general del Movimiento Nacional, vicepresident del govern franquista i últim president de les Corts franquistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A més, García Cuevas ha aplaudit valors de la Transició com "la reconciliació nacional, l'altura de mires i la tolerància". "Va haver-hi víctimes i botxins a banda i banda i la grandesa de la Transició va ser posar tots els espanyols en pla d'igualtat, passar pàgina i construir un futur col·lectiu basat en la tolerància i la reconciliació", ha afegit. Ha criticat que el Memorial Democràtic és parcial, i ha assegurat que "la memòria històrica no ha de ser selectiva, necessita perspectiva, [...] que reforci la cohesió social".

La seva intervenció ha estat contestada per Quim Arrufat (CUP), que ha defensat que es va vèncer el franquisme gràcies a "milers de persones organitzades lluitant", i David Bonvehí (CiU), que ha cridat a "vetllar perquè la realitat franquista no sigui la realitat oficial", i ha recordat que els judicis a Lluís Companys i Manuel Carrasco i Formiguera encara no han estat revisats.

Equiparar Hitler i els jueus morts en camps de concentració

El més dur, però, ha estat Jaume Bosch (ICV), que ha acusat la popular de fer "apologia del franquisme" en equiparar víctimes franquistes i republicanes. "Portat a Europa, significa dir que tant és que la víctima fos Hitler com els jueus, comunistes, socialistes i gitanos que van morir als camps de concentració", ha exemplificat, i ha afegit que cal fomentar que les institucions recordin "els que van defensar els valors democràtics enfront dels que van defensar els valors del feixisme". García Cuevas, però, ha negat haver fet apologia del franquisme i ha insistit que ha "explicat els fets històrics amb objectivitat".

stats