MEMÒRIA HISTÒRICA
Política 26/06/2013

PP i C's voten en contra de demanar la nul·litat del judici a Lluís Companys

La popular María José García Cuevas ho justifica perquè aquests "fets dramàtics del passat no connecten amb les preocupacions reals dels catalans del segle XXI"

Roger Tugas
2 min

BarcelonaEl Parlament ha sol·licitat aquest dimecres emprendre les accions que s'escaiguin per impulsar els canvis legislatius que permetin fer possible la declaració de nul·litat dels procediments judicials seguits pels consells de guerra durant la dictadura franquista, i molt especialment la del president Lluís Companys. Tot i això, els diputats de PP i C's han votat en contra de la resolució presentada per ERC en la Comissió d'Afers Institucionals –tal com es pot seguir en el vídeo del debat del text–, cosa que ha generat crítiques dels altres grups.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La diputada popular María José García Cuevas, a més, ha criticat durant la seva intervenció la "persistent reclamació d'ERC" i ha afirmat que aquests "fets dramàtics del passat no connecten amb les preocupacions reals dels catalans del segle XXI, que esperen que els seus polítics avui ens dediquem a solucionar els seus problemes quotidians, simplifiquem i abaratim l'administració pública, continuem amb les reformes que el nostre país necessita per crear ocupació i mantinguem amb la generositat i alçada de mires de la Transició l'estabilitat i la convivència que prefereix la immensa majoria de catalans". Igualment, ha defensat el "procés pacífic i exemplar que va meravellar el món" i que va suposar "el pacte de reconciliació" de la Transició, i ha criticat una "proposta que segueix sense distingir amb objectivitat entre bons i dolents". Al seu torn, la diputada de C's Carina Mejías ha afirmat que la llei de memòria històrica del PSOE ja va anul·lar aquests judicis. "No entenc a què ve reiterar aquesta petició", ha afegit, i ha acusat ERC de "memòria històrica selectiva" per no condemnar les víctimes del terrorisme.

El diputat republicà Pere Bosch ha criticat les paraules de la diputada del PP, sobretot perquè ha lloat "que un pas d'un règim dictatorial a un de democràtic s'ha fet sense trencament formal de la legalitat". Igualment, ha recordat que la delegada del govern estatal a Catalunya, María de los Llanos de Luna, tampoc no es preocupa del que importa la gent quan persegueix ajuntaments que no pengen la bandera espanyola. "La primera part de la intervenció de la diputada del PP és el que s'ensenyava a 'Formación del Espíritu Nacional'", ha afirmat el diputat d'ICV-EUiA Jaume Bosch. El parlamentari de CiU David Bonvehí ha coincidit en què "el moment que estem vivint és el moment de parlar-ne [dels judicis del franquisme] i preguntar-nos quin problema té l'estat espanyol per no declarar-ne la nul·litat". "Per passar pàgina, primer s'ha de llegir", ha sentenciat el cap de files de la CUP al Parlament, David Fernàndez. També ha votat a favor del text el PSC tot i haver-hi presentat una esmena no acceptada, i ha defensat la llei aprovada pel PSOE sobre la memòria històrica i ha carregat contra la no aplicació que en fa el PP.

stats