Política 22/09/2019

Marín no tem que la sentència afecti el pacte PSC-JxCat a la Diputació de Barcelona

Demana prudència en la resposta a la sentència del Suprem encara que es generi "tensió"

Ara
3 min
Marín no tem que la sentència afecti al pacte PSC-JxCat a la Diputació de Barcelona

BarcelonaLa presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, ha assegurat que no tem que la sentència del Tribunal Suprem sobre l'1-O ni la resposta que impulsin les institucions catalanes al dictamen posi en perill el pacte entre el PSC i JxCat que la va portar a dirigir l'òrgan supramunicipal. "No em preocupa. El que ens va portar al pacte va ser el municipalisme, el llenguatge que ens uneix", ha dit en una entrevista d'Europa Press en què ha reconegut la distància que separa les dues formacions en altres qüestions.

Concretament, ha explicat que "en el tema nacional el PSC té una posició i JxCat en té una altra de totalment diferent, fins i tot antagònica. Però, si es posen al centre els ajuntaments i els serveis que des de la Diputació s'han de fer, l'entesa està assegurada", ha assenyalat. "Si posem damunt la taula el que ens diferencia, probablement aquí sí que tindrem problemes i serà més complicat en el govern de la Diputació", ha reflexionat la presidenta socialista.

Marín ha assumit que, de resultes del dictamen del Suprem, "de tensió segurament n'hi haurà", però ha recordat que fa dos anys es van viure moments molt tensos en la societat i les institucions. "És cert que amb el temps tot s'ha tranquil·litzat una mica. També les relacions personals, d'amistat, de treball i entre les institucions. Ara tots estem previnguts que vindrà un moment complicat. Crec que aquella experiència de fa dos anys probablement ens ajudarà a veure les coses de manera diferent", ha sostingut.

Ha posat la Diputació i els ajuntaments com a exemple d'acord entre diferents colors polítics i ha assumit que els pactes són "més complicats amb persones a la presó". "Això fa més de dos anys que ho diem, i no és que hi estiguem acostumats, però forma part de la realitat". Pe aquest motiu, ha demanat esperar a llegir la sentència abans d'aventurar-se a valorar-ne els efectes.

Sobre la resposta a la sentència que prepara el president de la Generalitat, Quim Torra, amb qui dijous va mantenir la seva primera reunió oficial com a alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Marín ha dit que "depèn de quines decisions es prenguin, de bé no en farà" a Catalunya. "Desgraciadament tenim una experiència no gaire llunyana. Espero que la reacció sigui adequada. Tots som conscients que aquesta sentència generarà un moment àlgid i amb certa tensió, no serà neutra, però confio que com més aviat millor puguem superar aquesta situació i tirar endavant amb màxima normalitat", ha explicat.

En aquest sentit, ha defensat que "la prudència és una bona cosa, igual que el sentit comú, que moltes vegades és menys comú del que sembla", i ha demanat tenir una actitud racional i certa tranquil·litat per abordar un moment que no preveu senzill. "De totes les experiències passades se n'ha d'aprendre, i d'aquesta també n'hem après. Espero que no repetim els errors del passat", ha raonat.

Govern de concentració

Entre les possibilitats que s'han estudiat com a resposta a la sentència hi ha la de la convocatòria electoral, i Marín creu que "el desitjable és que totes les institucions poguessin treballar amb els mandats establerts de quatre anys", tot i que considera que, si el Govern no aconsegueix tirar endavant els pressupostos, probablement el 2020 les haurà de convocar.

Sobre un eventual govern de concentració, ha dit que té sentit constituir-lo però depenent de l'objectiu: "Si és per tirar endavant Catalunya, els interessos dels catalans, l'economia, etcètera, en podem parlar. Si és per a una cosa que no té a veure amb el que tu representes i amb el que ha de fer un govern, serà complicat", ha conclòs.

stats