Política 15/10/2016

Mas critica des del castell de Montjuïc que "l'ombra de Franco és molt allargada"

L'expresident defensa des del fossat on van afusellar Lluís Companys que "el país està més viu que mai"

Jordi Mumbrú
2 min
Artur Mas al fossar Castell de Montjuïc.

BarcelonaL'expresident Artur Mas ha advertit aquest matí que "l'ombra del dictador Franco és molt allargada", fent referència a la causa oberta contra ell, Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs per la celebració del 9-N del 2014. El president del Partit Demòcrata (PDECat) ha fet aquestes declaracions des del fossat de Santa Eulàlia del castell de Montjuïc, el mateix lloc on fa 76 anys els feixistes van afusellar el president Lluís Companys.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas ha lamentat que "un estat que jutja per la via penal a qui actua per escoltar el poble demostra que l'ombra de Franco és molt allargada". La Fiscalia demana 10 anys d'inhabilitació per a Artur Mas i nou i mig per a Ortega i Rigau. Aquesta setmana, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha fet pública una interlocutòria de la qual es desprèn que els tres polítics estan acusats de desobediència greu i prevaricació però no de malversació, de manera que, fins i tot en cas de condemna, no n'aniria cap a la presó.

Mas ha recordat la "gran noblesa" de Companys, que va morir "amb dignitat i serenitat", i ha afegit: "Catalunya és viva, el país és molt viu i segueix mirant enlaire, mirant endavant i cada vegada que cal es mobilitza", amb referència a les manifestacions dels últims 11 de setembre. També hi va haver mobilitzacions ara fa just un any, quan el TSJC va prendre declaració a Artur Mas pel 9-N. Prop de 6.000 persones i 400 alcaldes es van acostar fins els jutjats per donar suport a l'aleshores president en funcions. En aquella ocasió, Mas es va declarar "promotor únic" del 9-N. És a partir d'aquella declaració que la Fiscalia ha decidit portar-los a judici.

L'oferta de referèndum

Artur Mas també ha parlat de l'opció del referèndum que el president Carles Puigdemont va recuperar durant la passada qüestió de confiança. Mas ha valorat positivament que Puigdemont intenti "fer un pacte perquè es pugui acordar [el referèndum] amb les institucions de l'estat espanyol", però ha advertit que "si la resposta és no, no i no, no vol dir que hàgim d'abaixar el cap", sinó que caldrà "recuperar amb més força l'anhel d'anar endavant".

stats