Economia
Política 18/01/2012

Mas-Colell adverteix que manté viva la demanda judicial pels 759 milions que deu l'Estat

El conseller d'Economia valora positivament la reunió amb Montoro però diu que la demanda judicial "seguirà amb normalitat". Assegura que el pacte fiscal "és sobre la taula, però és una virtut no anar a tota velocitat contra una paret"

Ara
2 min
El Govern veu imminent un aval estatal al deute autonòmic

BarcelonaEl conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, és poc optimista sobre les possibilitats d'arribar a un acord amb el govern de Mariano Rajoy sobre el pacte fiscal. En una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio, Mas-Colell ha assegurat que aquest és un tema que "sempre és sobre la taula", però alhora ha reconegut que "les realitats polítiques són les que són", i que "és una virtut de la política no anar recte i a tota velocitat contra una paret".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El pacte fiscal és un dels temes que, per Mas-Colell, creen més friccions entre la Generalitat i el govern espanyol. L'altre és el pagament dels 759 milions d'euros corresponents a la disposició addicional tercera de l'Estatut que l'anterior executiu no va pagar i que el Govern segueix reclamant "constantment". El conseller admet que no sap "quan arribaran" i assegura que la demanda judicial que el Govern va anunciar al desembre si els diners no arribaven abans del 15 de gener "seguirà amb normalitat". Encara que el termini ja ha vençut, Mas-Colell diu que la demanda es pot presentar "avui o demà o demà passat", però que en qualsevol cas la tiraran endavant. "No ens causa cap problema mantenir viva la via judicial", ha sentenciat el conseller, que malgrat tot recorda que "la culpable" de la situació és l'anterior ministra d'Economia, Elena Salgado.

Després de reunir-se ahir amb el successor de Salgado, Cristóbal Montoro, en el Consell de Política Fiscal i Financera, Mas-Colell s'ha mostrat "molt satisfet" del fet que "el govern central hagi pres consciència" que el problema de liquiditat de les administracions és "un tema fonamental". Segons ell, "els problemes no es resolen mai completament, però va ser un avanç important". Segons Mas-Colell, la línia de crèdit que l'ICO obrirà per ajudar les autonomies evitarà que es repeteixin les dificultats que el Govern va tenir al desembre per pagar les nòmines, tot i que, en la seva opinió, per acabar definitivament amb els problemes de liquiditat i poder afrontar sense problemes el pagament als proveïdors caldria "refinançar el deute que venç a un interès raonable, és a dir, el mateix que l'Estat o potser una mica més, però no gaire". Segons ell, aquest també és un tema que es va apuntar en la reunió d'aquest dimarts. El conseller confia que a partir d'ara "la tresoreria, millor i ràpid", però ha matisat: "Ho dic amb prudència, perquè podria no ser el cas".

Pel que fa al debat sobre els pressupostos, que avui comença al Parlament, Mas-Colell assegura que està obert "al suport de tots els grups", i que els intentarà convèncer assegurant que són "assenyats i equilibrats". Tot i així, ha advertit que "el 2012 serà un any complex". Segons ell, "és realista pensar que hi haurà alguna modulació" en dues de les novetats més polèmiques dels comptes, com són el tiquet moderador i la taxa turística, però assegura que "han estat meditats" i que "envien missatges significatius del tipus de fiscalitat que necessitem en aquests moments al país".

stats