Política 20/11/2013

Mas-Colell apel·la a la "responsabilitat" de l'oposició perquè avali uns comptes que posen fi a les retallades

El conseller d'Economia sosté que els pressupostos arriben "al límit" del possible en despesa social

Roger Mateos
1 min
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, defensa els pressupostos del 2014 al Parlament / EFE

BarcelonaEl conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha assegurat aquest dimecres que els pressupostos de la Generalitat per a l'any vinent arriben "al límit" del possible en despesa social i ha fet una crida a l'oposició perquè no hi voti en contra. Mas-Colell ha destacat que el pes de la despesa en serveis bàsics "augmenta fins al 80,9%" del total. Les polítiques de salut s'enduen el tros més important del pastís pressupostari.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ple del Parlament ha començat a debatre poc abans de les onze del matí el projecte pressupostari de la Generalitat per al 2014. Tots els grups parlamentaris, llevat de CiU i ERC, han presentat esmenes a la totalitat que es debatran aquest dimecres.

En la presentació del projecte, el conseller ha posat de relleu que es tracta d'uns pressupostos "molt diferents" dels anteriors, en què es van aplicar retallades significatives de despesa, fins al punt que entre el 2010 i el 2012 la reducció de la despesa va ascendir fins als 4.600 milions d'euros. Una "reducció d'un 22% en tres anys", ha dit. Segons Mas-Colell, el Govern ha arribat "al límit d'aquest camí" de les retallades, i "l'ajust serà ara exclusivament per la banda dels ingressos", tant per increments d'impostos i taxes com sobretot per la venda d'actius i privatitzacions.

Mas-Colell creu necessari aquest "esforç extraordinari" per aconseguir nous ingressos i mantenir la despesa. "No podem retrocedir en despesa si volem garantir els serveis bàsics i preservar l'estat del benestar", ha advertit el conseller, que ha apel·lat a la "responsabilitat política" dels grups perquè debatin amb "mirada àmplia" i donin suport als pressupostos.

stats