Cop judicial al català
Política 07/09/2011

Mas: "Ja sabem que ens tocaran els nassos amb el català, porten segles fent-ho"

El president de la Generalitat adverteix que el conflicte lingüístic va per llarg. No descarta pactes amb el PP a Catalunya però alerta Rajoy que podria necessitar el seu suport a Madrid

Redacció
4 min

BarcelonaEl president del Govern, Artur Mas, es reafirma en el "peti qui peti" de Francesc Homs en relació amb el manteniment de la immersió lingüística: "No canviarà el sistema de normalització lingüística a Catalunya ni el sistema d'immersió lingüística a l'escola". Segons ell, aquest és un missatge "per a tothom, també per al PP", però no ho considera una amenaça, sinó una "reflexió en la línia del que és l'essència i l'ànima del país, forjada al llarg de segles". "Hi ha coses que no es poden negociar, hi ha línies vermelles que no es poden traspassar, i una és que a Catalunya tenim una llengua pròpia que és el català i tenim una situació social en què el català necessita una especial protecció. Això és irrenunciable", assegura Mas, que afegeix: "Amb el tema de la llengua no s'hi juga, perquè no hi juguen a cap país".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a El món a RAC1, el president ha recordat que qui marca el currículum i fa les inspeccions a les escoles és el departament d'Ensenyament. Quan se li ha preguntat si això és insubmissió, no ho ha negat: "Digui-li com vulgui". A més, Mas destaca que la Generalitat considera que té "la raó jurídica", ja que la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) "està vigent, empara el que estem fent i no està recorreguda". Per això diu, "un jutge no pot carregar-se la LEC", i "el que tenim ho defensarem de totes totes". "Ens en sortirem, defensarem el nostre model d'ensenyament com l'hem de defensar i com es mereix el nostre país", ha dit Mas. Tot i així, el president és conscient que el conflicte lingüístic pot ser llarg: "Ja sabem que ens tocaran els nassos amb el català, porten segles fent-ho, intentant que el català vagi a menys, perquè saben que el tema del català és allò que configura i afaiçona la nostra identitat col·lectiva".

Pactes amb el PP

Malgrat tot, el president no ha tancat la porta a futurs pactes amb el Partit Popular, que s'ha posicionat al costat de la interlocutòria del TSJC: "Hi ha algun altre partit que estigui disposat a posar la cara en l'aprovació dels pressupostos? Perquè també s'han d'aprovar!". Mas ha recordat que l'aprovació els comptes és imprescindible perquè "el país vagi endavant", i que en depenen, entre altres, "l'educació i la sanitat". Segons ha dit "no li fa cap por" convocar noves eleccions en cas que li sigui impossible aprovar els pressupostos, tot i que no és el "panorama" desitjat. "No és que el Govern busqui pactar els pressupostos amb el PP com a única solució. Ho intenta amb tots. Però també li dic que hi ha unes línies vermelles que nosaltres no traspassarem, ni amb el PP ni amb ningú".

Tot i no descartar pactes amb els populars a Catalunya, el president sí que s'ha desmarcat d'un hipotètic suport a Madrid, en el cas que el PP governi en minoria i continuïn els atacs a la llengua: "Si el PP no té majoria absoluta i necessita suports, ja sabem la història [...] En el moment que està vivint el país, embolicar-se en un conflicte innecessari des del punt de vista lingüístic entre el català i el castellà és un error gravíssim. Encara són a temps de corregir-ho, fer marxa enrere.”

Retallades als funcionaris

D'altra banda, Artur Mas s'ha referit a la situació econòmica que travessa el país. En aquest sentit ha advertit que "a hores d'ara" l'executiu no sap "si hi haurà d'haver una reducció" en els pressupostos del 2012 en relació amb els d'aquest any. "Si hi ha de ser, intentarem que sigui inferior a la del 2011, però no l'hi asseguro". Ha remarcat, però, que "tenim els mateixos diners que el 2007, i la població catalana és pràcticament la mateixa", fet que demostra que "en aquestes condicions podem sobreviure". "Les polítiques d'austeritat no les hem de plantejar com un daltabaix", ha reclamat. A més, ha defensat que les retallades hagin afectat els pressupostos de sanitat i educació, que representen "el 50% del pressupost de la Generalitat". "Vostè com fa un ajustament tan important com el que hem de fer sense tocar el 50% de la despesa que vostè té?", s'ha preguntat.

Sobre la possibilitat que els funcionaris hagin de fer més sacrificis, com demanava ahir el president de la CEOE, Joan Rosell, Mas ha dit que "en circumstàncies normals" l'ajustament que s'ha fet en els sous dels treballadors públics "és la que s'hauria de mantenir en els propers temps", però també ha advertit que no sap "en quina situació ens trobarem d'aquí un mes". Mas també ha demanat al govern espanyol que si s'ha d'augmentar la càrrega impositiva, aquest canvi no afecti les classes mitjanes, sinó a les rendes més altes.

En relació a l'expressió "si no peta tot", que va utilitzar fa uns dies i que va causar certa alarma, ha explicat que la va utilitzar de forma "purament col·loquial", en referència al fet que "hi ha moltes coses que no depenen de nosaltres", i ha deixat clar que no creu que això passi.

Per últim, Mas ha defensat la gestió que el seu Govern ha fet del Pirmi durant aquest estiu. Segons ell, el canvi en el sistema de pagament es va fer a l'agost perquè "és quan vam tenir el pressupost aprovat", i recorda que els preceptors d'aquest ajut estan obligats "per llei" a notificar qualsevol canvi de domicili i a estar localitzables perquè "si surt alguna feina, se'ls pugui oferir". "A canvi d'aquesta disponibilitat, cobren un subsidi", ha explicat Mas, que ha insistit que "al ritme que s'incrementa aquest programa, tothom hauria deixat de cobrar a l'octubre".

stats