Política 20/12/2012

De la cimera per l'estat del benestar a jugar-se-la amb el dret a decidir: Artur Mas, en 10 frases

El president explica el seu full de ruta, presenta l'acord amb ERC i intenta ampliar-lo, i és realista sobre la política econòmica

Ferran Casas
2 min
Artur Mas, adreçant-se a la tribuna del Parlament per al seu discurs d'investidura / REUTERS

Barcelona1. L'actitud d'Espanya i el país que ha tirat la tovallola: "Espanya no vol ser canviada. Ho hem d'acceptar. El poble català s'ha expressat de forma inequívoca. No és el que voldríem, gairebé tres quartes parts del poble és favorable a poder ser consultat"

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

2. La consulta i el full de ruta: "Aquesta legislatura sotmetrem a consulta del poble la decisió del futur polític. Ho farem en el marc legal que ho empari i amb un consens ampli. En paral·lel, treballarem en estructures d'Estat"

3. Les retallades: "Ser observats vol dir que des de la UE faran un seguiment de com apliquem les polítiques d'austeritat que ens exigeixen a nivell europeu. Cal fer una breu i sintètica descripció de la realitat. En tres anys ens fan retallar gairebé 7.000 milions"

4. Lligats de mans i peus econòmicament: "Cada vegada depenem més del govern central, que accentua encara més el control polític sobre la nostra hisenda. I el que gastem de més no ens ho finança ningú i es deixa de pagar. L'esforç que estem fent és ingent"

5. Els propers pressupostos: "Als propers pressupostos la reducció de despesa no hauria de perjudicar les persones més necessitades"

6. Impostos reversibles: "Quan la situació millori s'anul·laran alguns dels increments. La situació no només és injusta, sinó que és insostenible en el temps. El que gastem de més no ho podrem pagar perquè no tenim portes a les quals anar a trucar. Ara hem d'estalviar en un any el que hem retallat en dos. És molt injust"

7. Cimera per les polítiques socials: "Convocaré una cimera sobre polítiques socials abans dels pressupostos per preservar l'estat del benestar i fixar línies vermelles. L'acció de govern estarà fonamentada en la garantia de la supervivència del model de l'estat del benestar i en la salut com a pilar fonamental"

8. Lliures sí, aïllats no: "Hem de fer que Catalunya sigui un país lliure entre totes les nacions del món. Això no vol dir un país aïllat. És una legislatura difícil però apassionant i que té ànim de permanència i estabilitat fins al 2016. Tenim temps sense pensar en les properes eleccions. No hem fet amb ERC un acord limitatiu. Està obert, als partits i a la societat en conjunt"

9. L'apel·lació final i la confiança: "Ser president de Catalunya és un honor immens. Ara és també una càrrega immensa. Em fa respecte, no por. Sé que el vaixell no està en les millors condicions però hem de salpar. Sé que tinc una bona tripulació i un passatge que sap de les dificultats, però està compromès i il·lusionat. Faré el que sàpiga i pugui per no fallar. Convocant les eleccions crec que no ho vaig fer. No són temps de comoditats, cal jugar-se-la. El poble va parlar i decidir amb alta participació. Haurem de parlar a fons de qualitat i regeneració"

10. Govern de coalició: "L'oferiment per ser al govern era en peu i ho serà tota la legislatura per als que siguin conscients de la situació i estiguin compromesos amb el dret a decidir"

stats