RENOVACIÓ CONVERGENT
Política 07/02/2016

Mas liderarà una plataforma per crear un nou moviment polític

El president de CDC es posiciona a favor de fer primàries internes

Oriol March
3 min
Mas liderarà una plataforma per crear un nou moviment polític

BarcelonaDes que va deixar el seu despatx al Palau de la Generalitat, Artur Mas ha destinat bona part del seu dia a dia a traçar els plans de futur de Convergència amb la cúpula del partit. No va ser fins ahir, però, que els quadres de la formació nacionalista van conèixer de primera mà els plans de Mas per renovar la formació. El full de ruta de l’expresident passa per dos processos que avançaran en paral·lel i que formen un “nou moviment” polític. El primer procés és la refundació pròpiament dita de Convergència, que es farà a través d’una enquesta àmplia a la militància -encara se n’han de definir els termes-, i el segon passa per l’impuls d’una plataforma externa al partit que ajudi a eixamplar l’espai polític dels nacionalistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas, de fet, es posarà personalment al capdavant d’aquesta plataforma. “Es tracta d’aconseguir grans majories i de representar el centre ampli de Catalunya”, va considerar el president de Convergència, que ahir reapareixia en públic pràcticament un mes després de cedir el testimoni a Carles Puigdemont per desencallar la legislatura. Quins objectius persegueix el doble pla de Mas? Són, fonamentalment, dos. Per una banda, l’expresident vol garantir que, quan el procés s’acosti a la seva fase decisiva -el referèndum de ratificació d’una hipotètica Constitució catalana-, hi hagi més d’un 50% de catalans que hi estiguin a favor. De l’altra, i en clau més ideològica, aconseguir condicionar el debat constituent de manera que no basculi cap a una hegemonia de l’esquerra catalana “doctrinària i populista”. Un missatge implícit cap a la CUP, que va vetar la seva figura per ser reescollit com a president.

La intervenció de Mas va ser curta, de caràcter intern i sense ficar-se en assumptes de política governamental. Va demanar al partit tenir “esperit fundacional” -als dirigents de Convergència els agrada comparar la situació actual amb la de fa quatre dècades, quan Jordi Pujol va posar en marxa un partit amb vocació de moviment nacional- i va fer una crida a la societat perquè aporti idees per bastir un espai de centre ampli.

Quina serà la cohabitació entre la refundació i la creació de la plataforma? Un dels escenaris més probables, segons fonts consultades, és que el partit i la nova iniciativa de Mas -inspirada en la Casa Gran del Catalanisme posada en marxa l’any 2007 des de l’oposició- acabin “confluint” a mesura que s’acosti el congrés del juny. “Això tindrà una forma més similar a la del Partit Demòcrata nord-americà que no pas a Ciutadans pel Canvi”, assenyalaven a la sortida del consell nacional fonts del partit, en referència a la plataforma que va fer costat al PSC en diverses conteses electorals. La idea principal del nou projecte de Mas és acollir independents que se sentin més atrets per una iniciativa extrapartidista que no pas per les sigles de Convergència, segons indicava un dirigent a l’ARA. La suma de la renovació al partit i de la plataforma de l’expresident donaran lloc, doncs, al “nou moviment” polític anunciat ahir davant dels consellers nacionals de CDC.

El plantejament de Mas va ser “aplaudit” pels quadres nacionalistes, que veuen en l’expresident l’única persona amb “autoritat” per tirar endavant el repensament convergent. Un procés, per cert, que no exclou dos escenaris que semblaven desterrats les últimes setmanes: el canvi de nom -hi ha un estudi de mercat encarregat sobre això- i una hipotètica dissolució. Els dos són factibles en cas que el partit acabi sent absorbit per la nova plataforma, que no té nom i de la qual es tindran novetats pròximament.

En clau interna, l’expresident es va posicionar a favor de celebrar primàries -la pregunta de la JNC durant el Consell Nacional així l’hi va reclamar- i va insistir, segons dirigents presents a la cita, que en aquest procés de renovació han d’emergir “cares noves”. Una demanda, per cert, que va aparèixer en una intervenció d’un dirigent territorial. Abans que Mas, l’encarregat de prendre la paraula va ser Francesc Sànchez, nou home fort del partit, que va tractar aspectes com la nova seu i la situació financera després del trencament amb Unió. CDC ja ha girat full i vol encapçalar un “nou moviment”.

stats