Política 11/06/2013

"La legislatura seguirà encara que es faci la consulta el 2014": els plans de Mas, en 10 frases

El president afirma que esgotarà la legislatura es faci o no la consulta el 2014, tal com preveu el pacte de governabilitat amb ERC

Ferran Casas
3 min
NEGOCIACIÓ INTENSA
 El president de la Generalitat, Artur Mas, tindrà l'última paraula sobre el vot de CiU als pressupostos de l'Estat per al 2012. Les pròximes setmanes hi haurà negociacions intenses entre governs per pactar aspectes dels comptes.

BarcelonaEl president de la Generalitat ha presentat el pla de govern i ha aprofitat per llançar alguns missatges.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

1. Sobre l'estabilitat, al marge de la consulta: "Això té vocació de permanència durant la legislatura, va més enllà. I és un pla de govern per una legislatura sencera, quatre anys. Fins a finals del 2016. Ho dic perquè de tant en tant sento parlar d'una legislatura curta, d'un avançament... La legislatura seguirà encara que es faci la consulta el 2014. Només dissoldria si no tingués suports polítics".

2. Incorporar noves forces, singularment ERC, però també el PSC, al govern de CiU: "Vull que sigui un govern d'ampli espectre. Estic intentant que s'hi incorporin altres forces. Hi segueixo pensant i segueixo estant-hi obert. Si no ens en sortim de fer un govern més ampli és perquè cap de les possibles que hi podrien entrar ho volen. Quan dic això penso en ERC i també en el PSC".

3. Sobre la seva manera de governar: "Mentre no ens demanin impossibles, la nostra actitud és la de sumar esforços i voluntats. Hem estat dos anys posant ordre i fent endreça. Ara ens hem de preparar per si hi ha un canvi de tendència positiva en l'economia, que ha d'arribar i ens ha d'agafar ben preparats".

4. En relació amb la consulta i al percentatge de suport que hauria de tenir un eventual 'sí' a la independència: "Cal guanyar els processos com ara la consulta amb majories àmplies, no amb el cinquanta i poc".

5. El debat nacional és compatible amb els temes socials, una cosa no exclou l'altra ni estan contraposades: "L'agenda nacional i la social no estan contraposades. L'una no tindria sentit sense l'altra. Sense cohesió social tot això no podria sortir endavant. Ho dic perquè hi ha gent que intenta separar una cosa de l'altra. Quan demanem el repartiment del dèficit o la hisenda pròpia és en aquest sentit. Aquí hi ha una única agenda. La del dret a decidir i l'econòmica i del benestar van juntes. Tot són vasos comunicants".

6. Les retallades i les prioritats en les polítiques bàsiques de benestar: "No ho podem mantenir tot perquè és impossible, però una sanitat de qualitat, un sistema educatiu que redueixi el fracàs escolar i un sistema social que permeti lluitar contra la pobresa i ajudar la gent gran els hem de poder mantenir. L'essencial no es pot desmantellar".

7. Sobre les possibilitats de fer la consulta: "Es tracta de saber la voluntat del poble. D'usar els mecanismes legals existents per saber què en pensa la gent, i per això cal també voluntat política. En l'eix del dret a decidir hi incorporem el tema de la construcció de les estructures d'estat, i on jo tinc la banya més posada és en la hisenda pròpia. Fins ara hem fet estructures d'estat només per gastar, com les infraestructures, les biblioteques, les escoles, els centres cívics o els hospitals."

8. En relació a la necessitat d'explicar més i millor l'obra de govern: "Serem transparents i, més enllà de les rodes de premsa de cada dimarts, explicarem l'obra de govern cada setmana".

9. Sobre la necessitat de comunicar la petició formal de consulta abans de finals de mes, tal com marca el pacte CiU-ERC: "Jo ja ho dono per comunicat, el tema de la petició de la consulta. Vaig tenir una reunió de tres hores amb Rajoy i en vaig parlar. No ho vaig fer de forma solemne però si de forma clara. Comunicat està, altra cosa és que es pugui fer més o menys solemne. I al cap de l'oposició, el senyor Rubalcaba. Jo el que vull que quedi clar és que fer una consulta té marcs legals més que suficients".

10. El president descarta una declaració unilateral d'independència perquè no és un marc bo: "La consulta no tindrà un valor jurídic vinculant. El marc de la consulta és el bo i el que ens convé, altres [en referència a una declaració unilateral d'independència] no serien ben entesos per la comunitat internacional. Les alternatives són que aquí no es faci res o fer una consulta a partir de la voluntat política".

stats