Política 06/09/2013

Cimera discreta Mas-Rajoy a Madrid

Els dos presidents es van reunir el 29 d'agost per explorar si hi ha marge per a dialogar sobre la consulta

Roger Mateos
1 min

BarcelonaArtur Mas i Mariano Rajoy van trobar-se en secret dijous de la setmana passada, 29 d'agost, a Madrid per explorar si hi ha marge per a dialogar sobre la convocatòria d'una consulta a Catalunya, segons han explicat a l'ARA fonts coneixedores de la reunió. D'ençà que Mas va remetre a finals de juliol una carta al president del govern espanyol per demanar-li obrir una negociació per pactar una consulta, tots dos governants havien mantingut alguna conversa telefònica. Però la setmana passada es van veure en privat per analitzar els escenaris amb més calma.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que les postures estan encara molt allunyades, al Govern perceben un canvi de to a la Moncloa respecte de l'any passat. Poc després de la Diada del 2012, Rajoy va respondre amb un cop de porta a la proposta de pacte fiscal. Els senyals que arriben ara des de Madrid no són exactament els mateixos i es detecta una incipient obertura al diàleg, que s'haurà d'anar concretant en els propers temps.

El 'pla B' sobiranista anunciat per Mas aquest dijous -convertir les eleccions del 2016 en un plebiscit sobre l'estat propi si l'Estat veta la consulta del 2014- representa un advertiment a Rajoy: l'alternativa a la consulta no pot ser cap solució intermèdia, com ara un millor finançament o fins i tot el pacte fiscal, sinó que l'únic horitzó ha de ser l'exercici del dret a decidir. Però a la vegada suposa un cert gest fixar l'horitzó del 'pla B' per al 2016, amb posterioritat a les eleccions generals de l'any anterior.

stats