Política 17/12/2015

Mas: "Quan tenim una urna al davant, els sobiranistes hi hem d'anar com depredadors"

El president de la Generalitat alerta que l'abstenció independentista el 20-D debilitaria el procés. Alerta la CUP que no pot imposar amb 10 diputats totes les condicions. Anuncia que JxSí i la CUP han acordat no abordar els concerts educatius per la impossibilitat d'acord

Marc Colomer
3 min
Artur Mas / EFE

BarcelonaCrida abrandada del president de la Generalitat, Artur Mas, a la participació dels sobiranistes el 20 de desembre en defensa i reafirmació del procés d'autodeterminació. "Quan tenim una urna al davant, els sobiranistes hi hem d'anar com depredadors, perquè sinó, perdem l'única carta que tenim a mà per defensar la nostra posició, ha advertit Mas en declaracions a El Món a Rac1, on ha alertat que amb un adversari "fort" i amb tots els instruments legals, coercitius i diplomàtics possibles com ho és l'estat espanyol, els sobiranistes catalans "només tenen el vot".

Mas, que ha reivindicat l'encert de la coalició Junts pel Sí després que Oriol Junqueras insinués aquest dimecres que havia estat un error estratègic, responia així a les crides que ha llançat la cúpula de la CUP per instar a l'abstenció el 20-D i davant el desànim general del sobiranisme després de més de dos mesos de negociacions sense acord entre Junts pel Sí i la CUP. Això sí, ha volgut restar importància al desacord, fins ara, amb l'esquerra independentista: "Portem 300 anys de dependència total de l'estat espanyol, i ara ens hem entrebancat 3 mesos […] No dramatitzem més del compte aquesta circumstància". També ha assegurat, però, que sí bé té constància que ha la taula de negociació "hi ha un clima millor", no té garantia encara que unes noves eleccions al març es puguin descartar. "Cada dia que passa és un dia a favor que les coses no es resolguin amb noves eleccions", ha assegurat.

Acord davant el desacord

Mas ha carregat de forma velada contra els seus exsocis d'Unió per haver propagat de forma "malintencionada" que entre els acords segellats amb la CUP hi figura la liquidació dels concerts educatius. I en aquest context, ha anunciat que aquest mateix dimecres, els negociadors de Junts pel Sí i la CUP han acordat fer saltar de la negociació allò referit als concerts educatius en constatar la impossibilitat d'arribar a un acord. I si un dels altres desacords és la seva figura com a president, i acaben convocant-se noves eleccions, pensa retirar-se? "No és el moment de tremolor de cames i fugir. És moment d'aguantar, resistir, ser-hi, avançar i sortir-se'n". Ha assegurat que si finalment hi hagués d'haver eleccions el març, es tornaria a presentar, perquè el seu compromís acaba amb la culminació del Procés.

Pel president de la Generalitat, el procés d'autodeterminació voldrà sacrificis i tindrà un preu. Un preu que, de fet ha afirmat que ja s'està pagant quan l'Estat ha pres el control de les finances de la Generalitat i amenaça cada mes amb no transferir els recursos necessaris -provinents dels impostos que paguen els catalans, però que recapta l'Estat directament. Això sí, ha considerat que el que s'ha de preguntar la gent és quin seria el "preu" de no fer aquest procés i seguir en l'actual situació, a parer seu molt més gran. Ha assegurat que aquest mes podran pagar els dos mesos d'endarreriments als farmacèutics, però que serà en funció que es vagin confirmant les transferències de l'Estat que podrà garantir que els pagaments queden al dia.

El "desinterès" de l'Estat amb Rodalies

A més, Mas ha carregat contra el "desinterès màxim" de l'Estat amb les Rodalies que aquest dimecres ha tornat a provocar un caos a la xarxa ferroviària catalana. I ho ha contraposat a la gestió "exemplar" de Ferrocarrils de la Generalitat. Un "primeríssim nivell" que, diu, podrien tenir les Rodalies si la Generalitat en tingués totya la gestió, incloses les infraestructures, i no només el servei. I ha deplorat que el ministre i candidat Jorge Fernández Díaz culpés els Mossos d'Esquadra de les incidències: "Ara resulta que el problema són els Mossos? Vinga home! És absoluta deixadesa".

Després de l'agressió, aquest dimecres, del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, Mas ha reiterat la condemna per qualsevol tipus de violència -ell ha assegurat patir sovint violència verbal "molt greu"- i ha considerat que cal "rebaixar" la repercussió d'una agressió que, diu, es demostra que no tenia motivació política, sinó que responia a una persona amb perfil "conflictiu".

stats