Política 23/02/2023

Mascarell i Vila asseguren que ningú els va advertir d'irregularitats a la ILC mentre eren consellers de Cultura

El successor de Borràs a l'organisme també nega que rebés l'avís de cap treballador

3 min
La presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, entrant ahir al TSJC.

BarcelonaNova jornada al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya del judici a Laura Borràs. Aquest dijous ha estat el torn dels testimonis més polítics de la causa. La defensa de la líder de Junts ha portat els dos exconsellers de Cultura amb qui va ser directora de la Institució de les Lletres Catalanes: Ferran Mascarell i Santi Vila. Tots dos han coincidit que ningú els va advertir de les possibles irregularitats en la contractació de la Institució de les Lletres Catalanes i que les adjudicacions a dit al voltant del portal web de la ILC no van ser mai objecte de discussió. En aquest sentit, Mascarell ha assegurat que "no té consciència" d'haver llegit cap advertiment en els informes de la intervenció general de la Generalitat –que feia un control posterior de la contractació menor–, tot i que també ha matisat que aquest àmbit estava molt "reglat" per l'administració.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Mai ningú em va advertir de res que fos incorrecte", ha exclamat. I, al seu torn, l'exconseller Santi Vila també ha afegit: "Ningú em va advertir d'avisos de la intervenció de la Generalitat". Ara bé, aquest dimecres passat, l'exadministradora de la ILC va dir que havia avisat diverses vegades Borràs que no podia fer més contractes menors amb Isaías Herrero. De fet, el successor de la líder de Junts a la ILC, Oriol Ponsatí-Murlà, ha admès que en un dels informes de la intervenció de la Generalitat del 2014 es recomanava buscar altres formes de contractació perquè hi havia "indicis" de fraccionament. Un fet, però, que ha remarcat que no apareix ni el 2015, ni el 2016 ni el 2017, malgrat que no hi va haver cap canvi. També ha dit que cap treballador de la ILC li va fer mai comentaris sobre possibles irregularitats.

El mateix Ponsatí-Murlà ha assegurat que la contractació de la ILC sempre s'havia fet a través de contractes menors per la naturalesa de les tasques que tenia entre mans, que són "personalíssimes". Una afirmació que encaixa amb l'enfocament que els advocats de Borràs volen donar a la contractació d'Herrero: com si es tractés d'una conferència, l'adjudicació de la pàgina web de la ILC responia a la seva especialitat única d'artista digital i no a un encàrrec qualsevol.

Tant Mascarell com Ponsatí-Murlà han defensat la feina de la líder de Junts al capdavant de la ILC: va marcar "un abans i un després". "[El portal web] Va tenir una notable importància per a la literatura del país", ha afirmat l'exconseller, mentre que Ponsatí-Murlà també ha lloat la feina d'Herrero: "Em van dir que era el millor [...]. Va desenvolupar el portal web amb rapidesa i de forma extraordinària".

El "concert" entre Borràs i Herrero

En la primera part de la sessió d’aquest dijous han comparegut diversos agents dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Civil que van participar en la investigació. Entre altres coses, han afirmat que el seu objectiu era investigar la presumpta contractació irregular de la Institució de les Lletres Catalanes, arran del fil que va estirar la policia catalana a l'escoltar, d’una intervenció telefònica d’Isaías Herrero –investigat per falsificació de monedes i tràfic d’estupefaents–, que tenia "trapis" amb Borràs a la Generalitat. Arran d’això, segons ha declarat un agent de la policia espanyola, que agafa el relleu dels Mossos com a policia judicial a partir del novembre del 2018 per decisió de la jutgessa, van buscar indicis sobre el "concert" entre Herrero i Borràs, que fins llavors havia sigut directora de la Institució de les Lletres Catalanes.

El lletrat Gonzalo Boye, que busca tombar el procediment per "irregularitats" –ha defensat que això és una "investigació prospectiva"– o errors formals en la investigació, ha volgut remarcar aquesta recerca al voltant de la líder de Junts, ja que en aquell moment era aforada i no podia ser investigada per un jutjat d’instrucció de primera instància. "Nosaltres investiguem fets, no persones", ha replicat l'agent de la Guàrdia Civil. D’altra banda, el lletrat també ha remarcat que la policia espanyola treballava sobre "còpies" del material que va extreure la policia catalana de l’ordinador d’Isaías Herrero i no sobre els originals que tenien els Mossos.

Els testimonis de Pagespetit i Espar

Malgrat que l’exadministradora de la ILC Assumpta Pagespetit i el funcionari Roger Espar van declarar dimecres, han tornat a ser protagonistes col·laterals de la jornada d'aquest dijous al TSJC. Tots dos van explicar que Borràs va desoir els advertiments sobre la contractació irregular d’Herrero i el lletrat Gonzalo Boye ha intentat laminar aquestes declaracions posant de manifest, a través de les preguntes als agents de la Guàrdia Civil, que en el seu moment no ho van denunciar.

stats