Maurici Lucena serà el vicepresident econòmic del Govern si Illa és president

Al capdavant d'Aena des del 2018 i exdirectiu del Banc Sabadell, va ser portaveu del PSC al Parlament durant els pitjors anys del partit

3 min
El president d'AENA i exdiputat del PSC, Maurici Lucena, en una imatge d'arxiu

El PSC aspira a convertir l'efecte sorpresa en la seva gran arma per a la campanya del 14-F. Després dels bons resultats a les enquestes del canvi de candidat de Miquel Iceta a Salvador Illa, el nou cap de llista ha fet aquest dijous un primer anunci sorprenent de cara al futur: si aconsegueix presidir Catalunya, el seu vicepresident i conseller d'Economia serà Maurici Lucena. L'economista i exdiputat del PSC va ser número dos de Pere Navarro i portaveu parlamentari durant els pitjors anys del partit (2012-2015), és exdirectiu del Banc Sabadell (2004-2012) i, des del juliol del 2018 -després que Pedro Sánchez arribés a la Moncloa-, presideix Aena, la companyia estatal de gestió d'aeroports. "El pla que els socialistes tenim per a Catalunya compta també amb un equip. Avui us anuncio que el vicepresident econòmic del meu Govern serà en Maurici Lucena", ha anunciat Illa en un missatge a Twitter, poc abans de l'arrencada oficial de la campanya.

En un acte posterior amb representants del teixit econòmic i social del país, el presidenciable socialista ha defensat Lucena com la persona idònia per "reconstruir l'economia catalana" després d'una dècada en què -a parer del PSC- ha quedat malmesa pel Procés. I ha posat sobre la taula dos objectius: que Catalunya torni a ser "la primera comunitat en PIB" i "crear les condicions" perquè tornin les empreses que van canviar de lloc la seu arran dels fets de l'octubre del 2017. "Crear oportunitats perquè el nostre talent creatiu es quedi [...]. Salvar el màxim nombre empreses", ha afegit. Lucena ha acceptat el repte, segons un comunicat emès per Aena, on es deixa clar que, mentre no es produeixi l'eventual nomenament com a nou membre del Govern, continuarà amb "dedicació exclusiva" com a president i conseller delegat de la companyia.

Llicenciat en ciències econòmiques i empresarials per la UPF, màster en economia i finances pel Centre d'Estudis Monetaris i Financers del Banc d'Espanya i representant de l'ala més liberal del PSC, el 2010 ja va assessorar Montilla en matèria econòmica de cara a les eleccions catalanes i, cinc anys després, va formar part de l'equip econòmic del govern a l'ombra de Sánchez. Al marge d'Aena, ha ocupat altres càrrecs de rellevància en el passat, com ara el de director general del Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) (2004-2010) i la presidència del consell de l'Agència Espacial Europea (ESA) (2008-2010). Entre el públic que ha assistit a les lloances d'Illa cap a Lucena aquest migdia hi havia noms destacats com el del notari Juan José López Burniol; el secretari general de Foment del Treball, David Tornos; Àngel Simón, president del grup Agbar, o Josep González, president de Pimec, així com el president del comitè d'empresa de SEAT i candidat (simbòlic) a la llista del PSC, Matías Carnero.

El candidat del PSC a les eleccions del 14-F, Salvador Illa, aquest migdia en un acte amb representants del teixit econòmic i social.

Traient pit de la seva experiència com a ministre de Sanitat, Illa també ha aprofitat per marcat com a prioritat, si arriba a la presidència, la lluita contra el covid-19. "Socialisme i sanitat pública i universal van de la mà", ha dit recordant Ernest Lluch, el seu referent en el càrrec. I ha llançat una primera promesa de campanya: "Una de les meves primeres mesures serà aprovar un pla nacional per a la reconstrucció del sistema sanitari a Catalunya". L'acte previ a l'inici de campanya, doncs, ha servit a Illa per realçar el seu perfil de gestor. "No em presento per fer un bon resultat i prou, o per mirar les coses des de la barrera", ha dit, i ha aprofitat per llançar un dard a Cs: "Hem vist experiències de victòries estèrils. Jo em presento per guanyar i per governar". Per acabar, el candidat també s'ha situat com el millor interlocutor amb el govern d'Espanya, que ha definit com un "aliat". "Seré un president exigent i capaç de garantir el tracte just que Catalunya necessita i mereix, però també faré els deures portes endins", ha puntualitzat.

stats