Les mentides de Vox en campanya

L’extrema dreta basa bona part del seu relat en falsedats i afirmacions esbiaixades

4 min
El líder de Vox, Santiago Abascal, en un acte del partit a Figueres.

BarcelonaTotes les enquestes apunten a la irrupció de l’extrema dreta al Parlament en la pròxima legislatura. En aquest article repassem algunes de les mentides gràcies a la quals arribarà a la cambra catalana.

Les grans preocupacions

Asseguren que són la inseguretat i la immigració

La immigració va ser la principal preocupació dels catalans el 2005 -segons el CEO-, coincidint amb l’època de gran creixement de la població. Avui és l’onzena preocupació dels catalans i només el 0,9% la situa en el primer lloc. La inseguretat ciutadana és la tretzena. De fet, durant l’any passat -i, en part, com a conseqüència dels confinaments-, els robatoris violents es van reduir un 28%, i els furts, un 46%.

Sense llibertat política

Afirmen que ells no en tenen, però volen il·legalitzar altres partits

A Catalunya “no hi ha llibertat política”, destaca l’argumentari de Vox, un partit que entre les seves propostes té la d’il·legalitzar els partits independentistes.

Victimisme

Diuen que la Generalitat instiga a la violència en els seus actes

Vox assegura que la Generalitat “promou” la violència contra ells i que la JEC així ho ha confirmat. El que va fer la JEC al gener va ser donar un toc d’atenció a l’Oficina de Drets Civils i Polítics del Govern per haver vulnerat el principi de neutralitat, en cap cas per promoure la violència. L’escrit objecte de la polèmica, penjat a Twitter, deia: “Protestar de forma efectiva i pacífica contra l’extrema dreta filofeixista és possible i necessari”.

Recompte a les 48 hores

Diuen que no hi ha precedents “en la història de la democràcia”

Seria “gravíssim” i “sense precedents en la història de la democràcia” conèixer els resultats de les eleccions al cap de 48 hores. Certament a Catalunya no hi estem habituats, amb un recompte habitualment ràpid. Altres democràcies, en canvi, triguen bastant més. Si no, que els ho preguntin als ciutadans dels Estats Units.

Suspensió dels mítings

Teòricament hi havien renunciat per la pandèmia

En diverses entrevistes, el candidat de Vox, Ignacio Garriga, havia assegurat que no convocarien mítings en campanya per la situació de pandèmia. Més enllà de les passejades per mercats i places -que la resta de partits s’havia compromès a no fer-, la ultradreta fa mítings presencials, com el de Santiago Abascal a l’Hospitalet de Llobregat de fa tres dies, amb unes 200 persones i sense guardar cap distància de seguretat.

Bots a Twitter

Tots tenen una àvia que sempre havia votat socialista

No és l’únic partit que fa servir bots per multiplicar el seu missatge a les xarxes socials. Recentment se’ls en va descobrir un en què “la seva àvia -la de tots els bots i també la d’algun candidat- havia votat sempre socialista” però que aquest cop ho faria per Vox.

Islamització del país

Parlen de la “reconquesta” com si es referissin a l’edat mitjana

L’islam és un perill per a l’espanyolitat, diuen des de Vox. Per això parlen de la “islamització de Catalunya” quan volen incidir en el fet que es tracta de l’autonomia amb un percentatge més elevat de musulmans, uns 560.000 (7,5% de la població), dels quals un 40% tenen nacionalitat espanyola. La trampa arriba quan es barreja islam amb terrorisme com si anessin de la mà. “El fonamentalisme islàmic a Catalunya campa lliurement gràcies al separatisme”, diuen Garriga o Abascal sense fer distincions. La ultradreta critica, a més, que els barris amb molta immigració són “femers multiculturals”.

Menors no acompanyats

Falsegen les dades delictives per criminalitzar els immigrants

No només parlen dels menors no acompanyats com de “delinqüents” que “roben i violen”, sinó que a més es queixen que siguin “els impostos de tots els que els mantinguin”. Tant quan són menors com quan arriben a la majoria d’edat, les ajudes que rep aquest col·lectiu són les mateixes que els joves tutelats o extutelats per la Generalitat, tinguin la nacionalitat que tinguin. Pel que fa a la delinqüència, Twitter va suspendre el compte de Vox per afirmar que “suposen el 0,2% de la població i representen el 93% de les denúncies”, referint-se a les persones provinents del Magrib. Segons dades de l’Idescat, la població magribí representa el 3% i, tal com va comprovar RTVE, l’estadística de l’INE comptabilitza un 13% de denúncies contra persones de totes les nacionalitats africanes. El 56% dels denunciats són espanyols.

Institucions segrestades

Reclamen la “recuperació” de la Generalitat

En el seu relat, la Generalitat està “segrestada pel secessionisme”. La realitat és que, fins ara, les forces independentistes han sumat majoria al Parlament a les eleccions i, per tant, ocupen el Govern.

Expulsió del castellà

Asseguren que amb la llei Celaá desapareix de les escoles

La confusió respecte a la llengua que s’empra a les escoles no és monopoli de Vox, però en fa bandera als seus actes. Segons Garriga, la llei Celaá “legalitzarà el que la Generalitat estava perpetrant de manera il·legal: expulsar l’espanyol de les aules dels vostres fills”. Ni la immersió lingüística era il·legal ni la llei Celaá expulsa el castellà de les aules: totes dues confirmen el català com a llengua vehicular.

stats