Política 08/07/2012

Els mercats ja no creuen en l'efecte del nou executiu

Els mercats desconfien de Rajoy, és a dir, de la seva capacitat per treure el país de la crisi. L'evolució de la prima de risc -l'interès del bo a 10 anys- de la borsa i de la fuga de capitals ho certifiquen.

Joan Faus
2 min
Espanya segueix patint la falta de confiança dels inversors, tot i el canvi de govern i les mesures adoptades per Rajoy.

MADRID.Mariano Rajoy no es va cansar de repetir durant la campanya electoral que, amb ell de president del govern, es recuperaria la confiança exterior en l'economia espanyola, i atribuïa les interminables turbulències financeres a la poca credibilitat que generava l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero. La realitat, però, massa sovint no concorda amb les promeses. I aquest cas no és una excepció. Els mercats ja no creuen en l'efecte Rajoy i, de fet, la volatilitat financera està a nivell superiors que en l'era Zapatero. Els inversors desconfien d'Espanya i de la seva capacitat de sortir de la crisi. La imatge del país i de la seva marca són víctimes d'una pèrdua ingent de credibilitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El millor termòmetre per mesurar la confiança que un estat genera en els inversors és la ja famosa prima de risc, que de fet avalua la capacitat de tornar els deutes. "Com menys confiança inspires, més interessos et demanen", explica Daniel Galán, analista de Renta 4. Partint d'aquesta base, un cop d'ull ràpid a l'hemeroteca certifica que els mercats desconfien de Rajoy. El passat 21 de desembre, quan va prendre possessió com a president, la prima de risc -el diferencial entre el que paguen Espanya i Alemanya per finançar-se a deu anys- va tancar als 334 punts. Divendres passat el diferencial es va situar en 563 punts, amb l'interès molt a prop del crític 7% pel qual han estat rescatats altres països.

Què explica aquest augment en sis mesos? "Rajoy no ha generat confiança. El problema més greu és que el govern ha creat un ambient de pànic en la societat, un clima d'incertesa que ha fet baixar el consum i caure el PIB", assegura Galán. L'analista considera que el més preocupant és l'augment dels interessos en les subhastes del Tresor i creu que és "impossible" complir l'objectiu de dèficit perquè les retallades no fan efecte a curt termini. La solució: "Intentar que el BCE doni liquiditat per guanyar temps".

Més dades de la desconfiança: el valor de la borsa ha caigut un 19,58% amb el PP al poder i la fuga de capitals d'inversors espanyols i estrangers va ser al març de 66.200 milions, el doble que el maig del 2010.

Un país menys inversor

I com es pot recuperar credibilitat? "Amb la internacionalització. L'exportació per càpita d'Espanya és de 5.400 dòlars davant dels 16.000 d'Alemanya", explica Miguel Otero, director del Foro de las Marcas Renombradas, integrat per grans empreses. Tot i que les exportacions estan creixent, un informe del Círculo de Empresarios alerta que Espanya deixa de ser un país inversor. Per la patronal CEOE, les 120.000 empreses que exporten són el màxim "potencial" d'Espanya i el camí per millorar la imatge exterior. El risc, però, és que sigui massa tard.

stats