Política 22/10/2015

Merkel, Sarkozy i Berlusconi surten en defensa del candidat Rajoy i entren en campanya contra el procés

La cancellera assegura que "la integritat territorial dels països és un dels fonaments bàsics" de la UE i que "no es pot cedir en aquest punt"

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Els líders del Partit Popular Europeu reunits a Madrid per donar suport a Mariano Rajoy de cara el 20-D. EFE

Madrid"Visca Espanya, visca el PP i visca Rajoy!", "Molta sort al desembre, farem tot el possible per donar-te suport" o "Continuaràs sent el president d'Espanya!". Són els missatges s'han pogut sentir aquest dijous des de Madrid per boca tant del president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, com de la cancellera alemanya, Angela Merkel, com del líder de l'oposició francesa i expresident, Nicolas Sarkozy. Tots ells han sortit a escena per fer pinya amb el president del govern espanyol i mostrar orgull per les reformes aplicades en un congrés del Partit Popular Europeu (PPE) que s'ha convertit en el primer gran acte de la precampanya dels populars de cara el 20-D. S'han sumat a la imatge de suport l'ex primer ministre italià, Silvio Bersluconi, i el president del Consell Europeu, el polonès Donald Tusk.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El debat sobre Catalunya no ha faltat al congrés. Primer amb una resolució aprovada per majoria –però no per unanimitat– en contra de la independència, i després amb una defensa aferrissada de Merkel a favor de la unitat dels estats. "La integritat territorial dels països és un dels fonaments bàsics en l'àmbit europeu. No es pot cedir en aquest punt", ha assegurat la cancellera enmig d'aplaudiments. Per fer-se venir bé treure aquest discurs, però, ha escombrat cap a casa i ha posat l'exemple de Crimea. "Pensàvem que el principi de la integritat territorial ja no es podia trencar", ha advertit. En clau interna, també és un missatge per als seus aliats bavaresos, la CSU, que han votat en contra de l'acord del PPE per defensar en tots els estats de la UE que si un territori s'independitza els seus ciutadans perdran la nacionalitat europea i també la de l'estat original.

Rajoy ha fet campanya a favor del text i, durant la clausura del congrés, ha advertit que els "secessionismes" i els "populismes" –de nou els ha posat en el mateix calaix– amenacen la integritat europea. La notícia d'un pacte a Portugal entre els tres partits de l'esquerra per arrabassar el govern al conservador Pedro Passos Coelho ha trastocat el missatge del PPE i carregat de raons el discurs de Rajoy, que des del 24-M alerta del risc que a Espanya després del 20-D no governi la llista més votada. "Hem de donar el millor de nosaltres perquè ja estem veient quantes coalicions de perdedors volen sumar forces per acabar amb les majories moderades de la nostra societat", ha advertit.

"La justícia és independent"

En l'arribada al congrés del PPE, Rajoy ha rebatut les acusacions d'Artur Mas sobre el fet que ell i el seu partit siguin objecte de "caça major" pels escorcolls a CDC. "Nosaltres vivim en democràcia i els jutges són independents i lliures", ha dit. En aquest sentit, ha exigit "respecte" tant per aquest cas com per qualsevol "decisió que prenguin els tribunals" però ha evitat criticar Mas per "victimisme", com han fet els seus companys de files.

stats