Política 21/10/2015

El PP espanyol no aconsegueix el suport unànime del PP europeu contra la independència de Catalunya

La CSU bavaresa vota en contra de la resolució a favor de la "integritat territorial dels estats".

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Duran ha saludat Juncker molt amistosament aquest migdia a Madrid. EFE

MadridMadrid és, entre aquest dimecres i dijous, capital de la dreta europea. El Partit Popular Europeu hi celebra el seu congrés anual, un escenari de gran projecció per al govern de Mariano Rajoy. I el PP no ha volgut desaprofitar l'ocasió per treure el màxim partit de la cita, que reuneix fins a 14 caps d'estat i de govern i més de 2.000 líders polítics de tota la UE.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PP ha forçat la votació d'una resolució d'urgència per defensar la "integritat territorial de la UE", un pas més per conjurar els conservadors d'Europa contra la independència de Catalunya, després d'haver sumat ja les veus de la cancellera alemanya, Angela Merkel –present al congrés–, del primer ministre britànic, David Cameron, i del president dels Estats Units, Barack Obama.

La votació s'ha aprovat per majoria, però ni molt menys per unanimitat. Els 16 delegats de la CSU a Baviera han votat en contra. També hi ha hagut altres grups que han votat en contra, i diverses abstencions. El portaveu de la CSU, Reinhold Bocklet, ha explicat en declaracions a l'ACN que malgrat que no es volen involucrar en el que consideren un "conflicte intern" a Espanya, el seu partit "està a favor d'una posició equilibrada entre els drets de les autonomies i la integritat territorial". "La proposta del PP únicament estava centrada en la integritat territorial i no feia cap menció a una millor autonomia, i per això hem votat en contra", ha afegit.

El govern de Mariano Rajoy cerca dos objectius amb el congrés del PPE: l'elogi per les reformes econòmiques durant aquesta legislatura –un passaport per seguir a la Moncloa després del 20-D– i una condemna clara del procés independentista.

Suport d'Alemanya i de França

La resolució, que s'ha presentat a instàncies d'Espanya, Alemanya i França, s'ha estat negociant fins a l'últim moment, i considera que "la segregació i la divisió són contràries a la filosofia de l'esperit fundacional de la UE i van en contra del curs de la història". La resolució indica que "el dret públic internacional defineix la secessió de territoris que compten amb un mandat democràtic com un principi que s'oposa al seu sistema legal, de manera que dóna prioritat a la seva integritat territorial".

Per defensar aquesta posició, s'empara en diferents resolucions de la UE, del dret comunitari i de les interpretacions que n'ha fet la Comissió Europea fins ara. Si bé Brussel·les va començar dient que no es posava en assumptes interns dels estats, en la mesura que el pols entre l'Estat i la Generalitat s'ha escalfat el discurs habitual ha estat recordar que una Catalunya independent es convertiria en un país tercer i hauria de demanar el reingrés a la Unió Europea.

Juncker: "Espanya no és un conjunt de divisions"

El mateix president de la Comissió Europea i membre del PPE, Jean Claude-Juncker, ha sortit a defensar aquest dimecres des de Madrid la unitat d'Espanya. Durant l'entrega del Premi Nueva Economía Fórum –que li ha lliurat Rajoy–, Juncker ha assegurat que "Espanya no és un conjunt de divisions, sinó un conjunt coherent". No s'ha aturat aquí. "Hem de procurar respectar les nacions que han de seguir estant unides internament", ha afegit.

Duran fa pinya amb Juncker

Dins del Partit Popular Europeu hi ha, a part del PP, també Unió. El suport de la formació a les idees dels conservadors europeus s'ha pogut constatar amb l'afectuosa salutació que han compartit Juncker i Josep Antoni Duran i Lleida, sota la presència atenta de Rajoy. Unió, però, no ha assistit al congrés del PPE, malgrat tenia un seient reservat.

stats