Política 28/06/2017

La CUP denuncia despeses "poc ètiques" a l'AMB per valor de 20.700 euros

Els cupaires demanen explicacions a l'entitat sobre els diners públics que el PSC, els comuns, el PDECAt i el PP haurien gastat entre 2016 i 2017 al marge dels sous, subvencions o dietes que ja cobren els membres d'aquests grups polítics

Marc Toro
3 min
Antonio Balmón, en una imatge d'arxiu

Barcelona74,45 euros al Club de Polo; 94,60 euros al Set Portes; 101,60 euros al restaurant El Picoteo Can Domingo de Sant Just Desvern o 218,30 euros al Aux Lyonnais de París. Aquestes són només algunes de les depeses que representants polítics de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) han realitzat amb diners públics entre 2016 i 2017: més de 20.700 euros gastats majoritàriament en dinars de feina que queden al marge dels "sous, subvencions o dietes" que ja cobren de l'organisme, segons ha denunciat la CUP aquest dimarts.

Tiquet d'un dinar al Club de Polo pagat amb diners de l'AMB

La formació anticapitalista ha fet pública la relació dels "cobraments poc ètics, en forma de despeses ordinàries" que haurien rebut membres del PSC, l'Entesa (els comuns), el PDECat i el PP i ha demanat explicacions tant a les forces polítiques com al govern de l'AMB. "En un context de crisi i estafa econòmica ens trobem unes administracions públiques on l’ombra de l'opacitat s’estén per tot arreu com una taca d’oli. I en aquest marc, considerem injustificades i fora de lloc les despeses excessives i les pràctiques allunyades d’un bon govern, transparent i democràtic", argumenta la CUP en un comunicat.

Segons revela la documentació difosa per la CUP, l'AMB va pagar al PDECat tiquets per valor de 3657,68 euros i, als comuns, per valor de 3896,69 euros. Les despeses a càrrec de l'organisme s'eleven a 213,46 euros en el cas del PP i de 43,2 euros en el cas del PSC. D'on surten, llavors, els més de 20.700 euros? La major part dels pagaments surten de les targetes de crèdit que tenen directius de l'AMB, entre els quals hi ha el vicepresident de l'entitat i alcalde de Cornellà de Llobregat, Antoni Balmón (PSC), el vicepresident de l'àrea de Mobilitat i Transport i alcalde de Sant Joan Despí, Antoni Poveda (PSC), i el gerent, Ramon Torra.

Tiquet d'un restaurant de París pagat amb diners de l'AMB

Els diners que haurien gastat aquests tres càrrecs entre 2016 i 2017 s'eleven fins als 12.961,39 euros: 4.776,98 euros Balmón, 2.068,86 Poveda i 6.115,55 Torra. La major part es van gastar en "dinars de treball", però també van servir per pagar despeses de viatges a Madrid, Sevilla, València, París, Venècia, Berlín o Boston, entre d'altres.

Alguns dels tiquets amb els quals van justificar aquestes despeses -avançats per Eldiario.es i als quals ha tingut accés l'ARA- revelen que àpats que es van pagar. En un dinar el passat 28 d'abril al citat restaurant de Sant Just Desvern, per exemple, es va demanar des de molls a gambes a l'allet, dos plats de carn i un croissant, a part de cerveses, licors i cafès, entre d'altres. Fonts cupaires troben "fora de lloc" que càrrecs que tenen "immensos" sous estiguin pagant aquests dinars amb targetes de l'AMB.

Tiquet d'un dinar a Sant Just Desvern pagat amb diners de l'AMB

Deixant clar que aquests "sobresous entre cometes no s'ajusten a una pràctica ètica", la formació anticapitalista vol comprovar ara si "s'ajusten a legalitat". El primer pas va ser demanar explicacions al govern de l'AMB durant el ple de l'entitat d'aquest dimarts, exigir una "depuració de responsabilitats" i reclamar la fi d'aquestes pràctiques. La CUP tem, però, que la resposta oficial "s'eternitzi".

Despeses dels grups polítics cobrades a l'AMB (2016-2017)
Despeses realitzades amb targetes de crèdit de l'AMB (2016-2017)
stats