PARLAMENT

ERC i la CUP rebutgen blindar Borràs al Parlament

JxCat defensa la reforma perquè els lletrats consideren "inconstitucional" que es pugui suspendre un diputat sense esperar la sentència

4 min
Reunió de la mesa del Parlament d'aquest matí

BarcelonaL'ombra de la inhabilitació ha planat des del seu nomenament sobre la presidenta del Parlament, Laura Borràs, investigada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per presumpte fraccionament irregular de contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ICL). I aquest dimarts la qüestió ha tornat a estar sobre la taula després que hagi arribat a la mesa un informe dels lletrats del Parlament amb una proposta de modificació del reglament de la cambra que, si tirés endavant, podria blindar-la al càrrec fins que no hi hagi sentència ferma, tal com va avançar dilluns El Periódico i ha confirmat l'ARA. La proposta ha provocat un nou xoc a les files independentistes entre ERC i la CUP, que s'han oposat a reformar aquest punt, i JxCat, que, tot i que encara no ha decidit posició, ha remarcat que els serveis jurídics consideren "inconstitucional" que es pugui suspendre un diputat abans de la resolució definitiva. La resta de partits de l'oposició s'han sumat a les crítiques contra un informe en què veuen més consideracions polítiques que tècniques, de manera que la reforma plantejada no té ara per ara possibilitats de tirar endavant.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El que proposa el document dels lletrats, al qual ha tingut accés l'ARA, és la modificació de l'article 25.4, relatiu a les causes de suspensió dels drets i deures parlamentaris. Plantegen eliminar el punt que estableix que en els casos en què "l'acusació sigui per delictes vinculats a la corrupció la mesa del Parlament, un cop sigui ferm l'acte d'obertura del judici oral i en tingui coneixement, ha d'acordar la suspensió dels drets i deures parlamentaris de manera immediata", ja que consideren que va en contra de la presumpció d'innocència. I també plantegen suprimir l'apartat que estableix que els diputats "poden ser suspesos dels seus drets i deures parlamentaris" si és "ferm l'acte de processament o d'obertura de judici oral i el ple ho acorda per majoria absoluta". Plantegen, per contra, que només es retiri l'acta als diputats afectats quan hagin sigut "condemnats per sentència ferma a una pena de privació de llibertat que els impossibiliti d'assistir a les sessions plenàries".

Tot i que JxCat ha evitat pronunciar-se directament a favor de la supressió de l'article –fonts del grup afirmen que s'ha de debatre internament al partit–, la portaveu de la formació, Mònica Sales, sí que ha assenyalat que els lletrats consideren que l'article 25.4 és "inconstitucional" perquè no respecta la presumpció d'innocència, i ha recordat que així es defensava ja en un informe del juliol del 2018. "Aquest apartat no té cap precedent en el nostre dret parlamentari", ha recalcat, fent-se seves les paraules dels serveis jurídics. A l'inici de la legislatura, JxCat i ERC van mantenir converses sobre com afrontar les diverses causes judicials que afecten les seves files, però la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha explicat en roda de premsa que no han avançat. La republicana s'ha mostrat favorable a reformar el reglament, però ha deixat clar que el mecanisme que podria arribar a apartar Borràs de la presidència és "necessari": "No considerem que s'hagi de suprimir". Tot i que alguns representants republicans poden veure's afectats en el futur per aquest article, com ara Meritxell Serret –processada per malversació i desobediència per l'1-O–, Josep Maria Jové i Lluís Salvadó –processats per malversació arran del referèndum–, Vilalta ha tancat files amb "aquells instruments que serveixen per lluitar contra la corrupció". Les propostes per reformar el reglament, ha conclòs, s'han de fer "pensant en l'interès col·lectiu". Més contundent ha sigut la secretària general dels republicans, Marta Rovira, que a través de Twitter ha defensat que Esquerra vol institucions amb parets de vidre "per evitar els corruptes" i que "garanteixin sempre l'interès general per sobre del particular".

L'article 25.4 es va introduir al reglament el 2017, en una reforma impulsada per JxSí i la CUP, quan el cas que afectava el diputat Germà Gordó, investigat pel 3%, marcava l'actualitat. Tot i que hi ha diverses causes judicials que afecten dirigents de tot l'arc independentista, l'únic cas que genera tensió dins de les files sobiranistes és el de Borràs. Mentre Junts ha denunciat el seu cas com una mostra del lawfare de l'Estat, ERC i la CUP no ha compartit fins ara aquesta interpretació. La diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha recordat en roda de premsa que va ser precisament el seu partit el que va impulsar la inclusió d'aquest article per "lluitar contra la corrupció". "Defensem que tot l'article 25, i, per tant el 25.4, ha de quedar tal com està en l’actualitat", ha recalcat. Com s'explicita en el polèmic informe, va ser la mesa del Parlament qui l'1 de setembre del 2021 va acordar demanar als serveis jurídics un document amb propostes de revisió tècnica dels articles del reglament que plantejaven problemes d'aplicació o d'interpretació. No obstant això, Reguant ha considerat que en el text els lletrats han anat "més enllà de qüestions tècniques" i, per tant, "molt més enllà del que els correspon".

Rebuig de l'oposició en bloc

També la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, ha criticat que l'informe presentat –que, segons fonts de la mesa, els grups no van rebre fins ahir a la tarda i s'ha debatut com a últim punt de la reunió– "no és una modificació tècnico-jurídica normal". "Algunes modificacions ens semblen intolerables", ha dit, i ha insistit que "la iniciativa legislativa és dels grups, no de la mesa". Els que han sigut més crítics amb la iniciativa de la mesa, però, han sigut els comuns i Cs. "Que no es compti amb nosaltres, no acompanyarem a una reforma que està feta a la carta i en benefici propi", ha afirmat el portaveu del partit lila, David Cid. I encara ha anat més enllà el líder de Cs, Carlos Carrizosa, que ha avisat que denunciarà el moviment de l'òrgan rector de la cambra. "Vol reformar el reglament per la porta del darrere per treure'n la paraula corrupció i així clavar-se a l’escó", ha criticat el dirigent taronja. Al seu torn, el diputat de Vox Joan Garriga ha condemnat que Borràs només vol "salvar el seu cap".

Més enllà de la polèmica sobre aquest punt la reforma integral del reglament és costosa: primer s'hauria de debatre en comissió i després passar pel ple. Perquè s'impulsi cal que un grup parlamentari demani obrir la ponència de reforma del reglament, un moviment que encara ningú ha fet. Fonts de Junts afirmen que ho han de debatre internament i apunten que l'informe dels lletrats és una qüestió de la mesa –presidida per Laura Borràs. En paral·lel, fonts d'ERC apuntaven que no descarten tirar endavant l'actualització del reglament, que consideren necessària, encara que s'oposin a la supressió de l'article en disputa.

stats