Política 13/09/2016

Entre dos i sis mesos, el que pot trigar el TC a dictaminar sobre Forcadell

Els magistrats es donen aquest marge per debatre sobre les noves atribucions que la llei atorga al Constitucional

Acn
2 min
Forcadell es manifestarà a Tarragona per la Diada

MadridEl Tribunal Constitucional (TC) preveu resoldre l'incident d'execució de sentència que afecta la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, en un termini que va de dos a sis mesos, tot i que evitarà el període electoral que es podria obrir al desembre si finalment cal repetir les eleccions espanyoles. Els magistrats volen debatre abans sobre les noves atribucions que els atorga la llei i que són les que precisament els permetrien sancionar o suspendre els càrrecs que facin cas omís de les seves sentències.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El TC té sobre la taula l'incident d'execució de sentència que va presentar l'executiu de Rajoy on, entre d'altres, li reclamava que obrís la via penal contra la presidenta del Parlament i que traslladés el cas a la Fiscalia perquè es querelli contra Forcadell davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Primer, però, el TC vol resoldre el recurs que la Generalitat i el govern basc van plantejar contra la reforma de la llei orgànica del mateix Tribunal Constitucional. És la reforma que va impulsar el govern espanyol i que li atorga la capacitat d'aplicar sancions 'coercitives' contra aquells que incompleixin les seves sentències.

Segons fonts jurídiques, els magistrats volen evitar que s'interpreti la seva resolució com una ingerència en el procés electoral. Descarten emetre una resolució durant la campanya electoral de desembre -si hi ha terceres eleccions- i aspiren a fer-ho per unanimitat, cosa que impediria evidenciar cap fractura interna. L'objectiu: evitar que la resolució deteriori encara més la seva imatge i reforci la d'un tribunal polititzat que actua al dictat del govern espanyol.

Després s'haurà de veure si els magistrats opten per actuar directament contra Forcadell o per traslladar el cas a la Fiscalia, tal com consta a la petició del govern espanyol, i deixar d'aquesta manera la resolució del conflicte en mans del TSJC. Sigui quina sigui la decisió, Forcadell podria reaccionar presentant un recurs d'empara o recorrent al Tribunal d'Estrasburg.

stats