Política 09/11/2014

El 9-N allà on no poden votar: un microbús per acostar els veïns de Pontons a les urnes

El col·lectiu Pontons vol votar tanca una urna en una gàbia davant de l'Ajuntament per protestar contra la decisió de l'alcalde del PP de no cedir locals per al 9-N

Acn
2 min

PontonsEls veïns de Pontons (Alt Penedès) s'han despertat amb ganes de viure una jornada històrica, malgrat que el seu poble sigui un dels pocs de Catalunya on no hi ha urnes que permetin prendre part en el procés participatiu. Els veïns que volen votar han de desplaçar-se fins a Torrelles de Foix, el poble més proper. No obstant això, el col·lectiu Pontons vol votar ha organitzat durant tot el dia una festa a la plaça de l'Ajuntament per celebrar el 9-N. A la porta del consistori hi han posat una urna tancada dins una gàbia "per simbolitzar que el poble no pot participar", segons ha explicat un veí, el David Via. El comentari general és de lamentació pel fet que "la decisió de l'alcalde ens afecti tan negativament".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pontons és un dels cinc municipis on no es pot participar en el 9-N, que se suma a Horta de Sant Joan, Bausen, Canejan i Arres.

Els veïns que volen prendre part en la jornada de participació s'han de desplaçar fins a Torrelles de Foix, el poble més proper, a 8 quilòmetres de distància. Allà poden dipositar el vot. Per animar a la participació, el Consell Comarcal de l'Alt Penedès ha posat un servei de microbús que funcionarà fins al vespre i traslladarà els veïns que ho vulguin.

L'alcalde de Pontons, Lluís Caldentey, del PP, sempre s'ha volgut desentendre del procés. La festa d'aquest diumenge es fa sense autorització però també sense l'oposició dels veïns, que reconeixen que Caldentey ha mostrat respecte pel procés però també por i distanciament a causa de les cartes que ha rebut de la Delegació del govern espanyol a Catalunya.

Una urna engabiada

El principal símbol que es mostra a Pontons aquest 9-N és una urna dins una gàbia "per simbolitzar que no hem pogut votar", ha explicat el David Via. Via ha relatat que ha tingut una sensació de ràbia per no poder-ho fer al seu poble. "És una sensació d'irracionalitat i injustícia que la decisió d'una sola persona afecti tanta gent" perquè "hi havia molta gent que al poble volia viure aquest dret i se'ns ha negat", ha dit.

Mentrestant, durant el dia es fa una segona consulta a Pontons. Els pontonencs pregunten als seus veïns si creuen que en dia com avui s'hauria pogut votar i al vespre es farà el recompte simbòlic d'aquesta pregunta. Al llarg de la jornada faran un dinar popular, jocs infantils, una xocolatada i balls amb gegants i diables de Pontons. La Neus Padrosa, una altra veïna, ha explicat que ha votat "nerviosa" perquè sap que "avui estem escrivint la història".

Pintades a l'Ajuntament

El PPC ha condemnat de manera "ferma i rotunda" les pintades que aquest dissabte han aparegut a la façana de l'Ajuntament de Pontons, on es podia llegir: 'Feixistes', 'Independència' i 'Pontons votarà'. Segons un comunicat dels populars, es tracta d'un "atac vandàlic" i de "pintades separatistes i amenaces", i defensen que l'únic que ha fet l'alcalde del municipi, Lluís Caldentey, ha estat complir la llei i no cedir espais públics per al 9-N. Els populars també demanen a la resta de partits que ho condemnin. Veïns del municipi han assegurat que ells mateixos han tapat les pintades amb pintura blanca i que en desconeixen l'autoria.

stats