Partits polítics

La militància de Junts es pronunciarà sobre un nou secretari d'organització

No es descarta que Turull torni a proposar David Torrents, que no va aconseguir els suports suficients

3 min
Imatge de la reunió de la direcció de Junts aquest dimarts

BarcelonaDavid Torrents s'esperava aquest dimarts a la tarda al vestíbul de l'hotel Ayre del carrer Casp de Barcelona. El regidor de Badalona i aspirant a secretari d'organització de Junts tenia previst entrar quan el cridessin en una de les sales de reunions on hi havia reunida la nova executiva de Junts en la seva primera trobada des del congrés d'Argelers. Fins i tot hi havia una cadira buida al costat del nou secretari general, Jordi Turull. Torrents –juntament amb la diputada Ester Vallès– no va obtenir els vots necessaris per entrar a l'executiva nacional, però aquest dimarts l'executiva havia de discutir si l'incorporava igualment com a proposta de Turull –li correspon a ell fer una proposta en un termini d'un mes– amb el suport de la presidenta del partit, Laura Borràs. Finalment, però, els membres de la direcció han decidit que de moment es quedarà fora: es farà una proposta i serà votada per la militància.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, no es descarta que Torrents acabi sent el secretari d'organització, però dependrà d'una consulta, el mateix que passarà en el cas de Vallès i de Miquel Sàmper, que va dimitir poc després de ser nomenat per incompatibilitat amb el seu càrrec a la Comissió Jurídica Assessora del Govern. La possibilitat de tornar a proposar Torrents, en tot cas, genera tensió interna al partit. Juntament amb Vallès, va obtenir menys de la meitat de vots que Turull, cosa que segons el reglament del congrés els impedeix assumir el càrrec. De fet, la mesa del conclave –que és qui s'encarrega de validar els resultats– va emetre el cap de setmana un informe en què els dos aspirants quedaven fora de la direcció per aquest motiu. I és arran d'això que diverses veus del partit –de dins i fora de la direcció– demanen que no es torni a proposar un nom que ja ha rebutjat la militància.

L'entorn de Borràs, però, argumenta que es va arribar a un acord per fer una candidatura única i que en benefici d'això s'ha de donar un vot de confiança a Torrents. Turull ha garantit, en una entrevista a Catalunya Ràdio, que la proposta respectaria l'"esperit d'unitat" de l'acord amb Borràs. I el portaveu del partit, Josep Rius, s'ha limitat en roda de premsa a reproduir el reglament, que preveu que sigui el secretari general qui faci la proposta. En tot cas, ha volgut posar en valor que la direcció de Junts sigui escollida per la militància com un exemple de democràcia interna.

Els tuits de Madaula

L'elecció del secretari d'organització –encara vacant– ha estat un dels primers motius de tensió entre el sector afí a la presidenta del Parlament i l'exconseller al llarg del cap de setmana, així com el vot de càstig que va rebre la mà dreta de Laura Borràs a la cambra i nova vicepresidenta del partit, Aurora Madaula. En una piulada, la també secretària segona de la mesa va assegurar que si havia estat poc votada –va treure poc més de 900 vots– va ser perquè algú havia "tancat la carpeta" de la independència i que els que no, com ella, "feien nosa". Una afirmació –repiulada per Laura Borràs– que va enervar altres sectors del partit.

Diverses fonts apunten que aquesta qüestió s'ha abordat en la reunió de la direcció, ja que l'entorn de Borràs atribueix el vot de càstig a una campanya organitzada per part dels afins a Turull per no votar Madaula, per una banda, i Torrents per l'altra. Una interpretació que s'ha rebatut, segons expliquen fonts coneixedores, dins l'executiva. En tot cas, a Catalunya Ràdio Turull ha tret ferro a les diferències de vot dels diferents candidats a l'executiva i el fet que ell superés Borràs en vots. "No és una competició. En qualsevol lloc diríem que és un empat, per tant, un èxit de la candidatura unitària", ha afirmat.

Junts ha iniciat aquest dimarts una nova etapa al partit que, tal com van pactar també Borràs i Turull, donarà més pes en les decisions a la presidenta del Parlament. La ponència d'organització, que com la política es votarà el 16 i 17 de juliol, dona la facultat a Borràs de "supervisar" tots els àmbits del partit i "dirigir-lo conjuntament amb el secretari general".

stats