Política 05/08/2019

Els ecologistes avisen Sánchez: "No venim a legitimar relats contra cap adversari polític"

Els activistes descarten posicionar-se sobre el model de govern

Germán Aranda
2 min
Pedro Sánchez: l'únic candidat que ha fracassat en una investidura i ha triomfat amb una moció de censura

MadridLa ronda de consultes amb entitats socials del president en funcions Pedro Sánchez per convèncer de la idoneïtat d'un govern a la portuguesa no servirà "per legitimar relats contra cap adversari polític", segons ha avisat Samuel Martín-Sosa, portaveu d'Ecologistes en Acció, després de la trobada del govern en funcions amb ecologistes. Sánchez va enviar l'1 d'agost una carta als seus militants avisant que intentaria pactar un programa amb entitats de la societat civil i sindicats per tal d'enfortir des de les bases la seva proposta de govern en solitari del PSOE amb col·laboració externa d'Unides Podem.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Ni donem suport ni deixem de donar suports a models de govern, siguin de coalició o programàtica", ha alertat l'activista, que ha recordat que la seva funció és "posar l'accent en la necessitat i emergència climàtiques" i no entrar a valorar quin és el millor model de govern.

El possible candidat a la Moncloa si el rei torna a fer una crida a consultes, tanmateix, no els ha demanat aquest posicionament, segons ha afirmat Asunción Ruiz, portaveu de les cinc entitats que s'han trobat amb Sánchez i amb la ministra de Transició Ecològica en funcions Teresa Ribera. "Ens ha demanat només quines eren les matèries més importants per a nosaltres, en cap moment per a la formació de govern. Potser perquè ja ens coneix i som apartidistes: influirem en l'agenda perquè el medi ambient sigui una prioritat, però mai farem aquesta altra part de dir com ha de constituir el govern".

L'activista, directora de Seo Birdlife, no ha volgut entrar a valorar si el PSOE està intentant utilitzar les entitats per pressionar políticament Podem. "No sé si ens instrumentalitza, però quan ens atenen ens donen més veu i més importància", ha defensat. També ha insistit, això sí, que "aquest país necessita un govern de seguida, perquè viu una crisi climàtica de biodiversitat".

Des del govern, Ribera ha reconegut una gran coincidència amb els ecologistes, però també que "la diferència més significativa està en la intensitat i en els ritmes". "Les organitzacions ecologistes demanen més i més ràpid, i és un esperó per al govern. L'emergència climàtica requereix accions transversals, però no podem anar al ritme i velocitat que ens agradaria", ha reconegut Ribera, que ha assegurat que han sortit "satisfets" de la trobada. Pel que fa a les opcions de govern, Ribera s'ha limitat a destacar que "és important que aquest país compti amb un govern estable".

stats