Política 13/03/2019

La ministra de Justícia anuncia sancions si Torra no retira els llaços grocs dels edificis institucionals

L'incompliment de la resolució podria desembocar en una causa penal contra el president

Efe
3 min
La ministra de Justícia, Dolores Delgado, en una imatge d'arxiu

MadridLa ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha afirmat aquest dimecres a Segòvia que si el president de Catalunya, Quim Torra, es nega a retirar els llaços grocs de les institucions, com ha dictaminat la Junta Electoral Central, "es trauran i desapareixeran, i s'iniciarà un procés sancionador". Precisament aquesta tarda s'acaba el termini que l'organisme ha donat a l'executiu català per retirar els símbols en suport als presos, després que Ciutadans ho denunciés la setmana passada.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una visita oficial a Segòvia, on ha estat rebuda per l'alcaldessa, Clara Luquero (PSOE), Delgado ha declarat als periodistes que no sap en què consisteix la "proposta combativa" de què parla Torra i ha assegurat que "els llaços es trauran i desapareixeran i segurament se li imposarà una sanció", ja que la llei, diu, hi és per complir-la.

Ahir mateix l'executiu català va estar analitzant com esquivar el veto de la JEC. La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, va avançar que "segurament" presentaran al·legacions, si bé també va apostar per una "solució combativa". L'incompliment podria desembocar en una causa penal contra Torra.

"La Junta Electoral Central ha estat clara respecte als llaços grocs", ha dit Delgado. D'altra banda, la ministra de Justícia no ha aclarit què pot passar amb l'expresident Carles Puigdemont si torna a Espanya perquè podria gaudir d'immunitat en cas que resulti elegit eurodiputat. "No puc dir amb certesa quina és la situació. Anirem pas a pas", ha dit.

Cs portarà els llaços grocs en edificis públics al ple del Parlament

Per la seva banda, Ciutadans tornarà a portar la polèmica sobre els llaços grocs en edificis púbics al ple del Parlament de la setmana que ve. Una moció del partit d'Inés Arrimadas vol que la cambra catalana condemni que el Govern "aprofiti" el seu domini sobre els edificis públics per convertir-los en "aparadors de propaganda d'opcions polítiques separatistes", fins i tot en campanya electoral. El text de la moció que ha presentat Cs constata que aquest fet "vulnera el principi de neutralitat política que hauria de garantir tot poder i autoritat pública per garantir el caràcter lliure, net i democràtic de les eleccions".

En la moció sobre un any de balanç "d'inacció" del Govern, Cs també vol que el Parlament lamenti que Torrent posa la institució "sistemàticament" al servei i als interessos del Govern, "tancant-lo a les ordres dels mateixos quan els convé i no permeten que els representants de els ciutadans puguin exercir amb normalitat la seva funció de control als plens i a les comissions".

Iceta convida la Generalitat a fer cas a la JEC

l primer secretari del PSC, Miquel Iceta, també s'ha posicionat al respecte i ha demanat a la Generalitat i als ajuntaments d'arreu de Catalunya que acatin la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) sobre la retirada dels llaços grocs i estelades a les façanes dels edificis públics. Iceta ha defensat que les administracions locals pengin "símbols de forma puntual" per commemorar un dia o una causa en concret, però en cap cas entén que hi siguin "de forma permanent". En aquesta línia, el líder del PSC respecta que el Govern es plantegi recórrer la decisió de la JEC, si no hi està d'acord. De tota manera, Iceta no es vol "ni imaginar" que aquest cas acabi arribant als jutjats per una "desobediència" del president de la Generalitat, Quim Torra, per no respectar la decisió de la Junta.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha convidat a totes les administracions a començar a retirar els llaços grocs i les estelades dels edificis públics, tal com obliga la Junta Electoral Central (JEC). Iceta ha recordat que "els ajuntaments també són administracions" i per tant s'han d'incloure en la decisió de la JEC.

stats