Política 23/10/2015

La Moncloa alerta que el Parlament no té legitimitat política ni legal per fer una declaració rupturista

Felip VI demana que "ningú construeixi murs amb els sentiments"

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, en la roda de premsa posterior al consell de ministres / EFE

MadridDes del 27-S, si algú branda els resultats de les eleccions a Catalunya com un fet plebiscitari és Madrid, que durant mesos havia defensat que eren uns comicis autonòmics més. El govern de Mariano Rajoy s'aferra amb dents i ungles a la suma del 47% dels vots, els que van obtenir Junts pel Sí i la CUP. La vicepresidenta de l'executiu espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha tornat a fer sumes aquest divendres, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, per recordar que el nou Parlament no està legitimat per fer una declaració rupturista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Preguntada per la notícia que ha tret en exclusiva l'ARA sobre el principi d'acord per proclamar l'inici del procés d'un "estat català independent en forma de república", Sáenz de Santamaría ha advertit que el nou Parlament no tindrà "legitimació legal ni política per dur a terme declaracions d'aquesta naturalesa", perquè les formacions que la secunden "sumen escassament el 47% dels vots". "Un percentatge tan exigu té capacitat, ja no dic legitimació legal, que no la té, sinó legitimitat política per dur a terme declaracions d'aquesta naturalesa?", s'ha preguntat. "Aquest és el panorama al Parlament de Catalunya, al marge del que puguin decidir", ha afegit, tot recordant que per canviar l'Estatut es requereixen dos terços del Parlament.

Segons ha avançat l'ARA, Junts pel Sí i la CUP treballen en un declaració que ha de servir per formalitzar des del Parlament l'arrencada del procés d'independència. El text preliminar anuncia la "desconnexió" d'Espanya i es refereix al tret de sortida del procés constituent, condició 'sine qua non' que va posar la CUP per donar suport a JxSí, ja que no té majoria absoluta per governar.

Mas "intenta posar traves" a la investigació

La portaveu de l'executiu espanyol ha carregat contra la resposta del president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, davant els escorcolls de CDC i la detenció de dos dels seus tresorers. La Moncloa denuncia que Mas "s'embolica en la política per no assumir les seves responsabilitats", "intentar posar traves a la investigació" i presentar-se com a "víctima". Per a Sáenz de Santamaría, "l'única víctima és el conjunt del sistema i el conjunt dels ciutadans que paguen els seus impostos perquè es facin contractes amb neutralitat".

El president de la Generalitat ha defensat aquest divendres que veu "impecable" la contractació a Catalunya i ha carregat contra "l'espectacle per fer mal a CDC". Mas no té intenció de plegar pel cas del 3% després de "l'ampli suport" del 27-S. El govern espanyol no li demana la dimissió, però recorda que declaracions com les que ha fet des de la diputació permanent del Parlament "són impròpies en qualsevol governant polític", perquè, com a tal, "no pot col·locar-se per sobre de les decisions dels tribunals".

Rajoy ha aprofitat que avui era l’últim dia laborable hàbil per a fer inauguracions abans de la convocatòria del 20-D per culminar una de les seves mesures anticorrupció, l'estrena de l’oficina de Recuperació d’Actius, al ministeri de Justícia amb Rafael Catalá. Amb tot, ha esquivat parlar de l'operació Petrum i ha delegat tot el protagonisme a Sáenz de Santamaría.

Felip VI torna a entrar en escena

Després d’haver garantit la unitat d’Espanya davant de l’Eurocambra, Felip VI ha enviat aquest vespre de divendres el segon missatge post 27-S. En aquesta ocasió no ha calgut llegir entre línies i no ha tingut problemes en enviar missatges a discreció per a les formacions sobiranistes. Durant l’entrega dels premis Princesa d’Astúries a Oviedo, el rei ha demant que “ningú construeixi murs amb els sentiments” perquè “les divisions mai fan gran a un poble; només l’empobreixen i l’aïllen”. En aquest sentit, ha fet una crida a “seguir construint Espanya” i a “allunyar-nos del que ens separa i ens debilita”. Per acabar, no li ha faltat defensar la legalitat i els principis constitucional com la “garantia dels drets i llibertats de tots els ciutadans”.

stats